Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κοιτάζοντάς το κανείς από ψηλά (από την επιφάνεια της γης δηλαδή) ίσως νιώσει έναν μικρό ίλιγγο. Δεν είναι και λίγο να αντικρίζεις 3.500 σκαλοπάτια κάτω από τα πόδια σου!
Ονομάζεται Chand Baori και το όνομά του σημαίνει “το πηγάδι με τα σκαλοπάτια”.Το εντυπωσιακό αυτό αξιοθέατο βρίσκεται κοντά στο χωριό Abhaneri του Rajasthan στην Ινδία και υπολογίζεται ότι κτίστηκε μεταξύ 8ου και 9ου αιώνα από το βασιλιά Chanda της δυναστείας Nikumbha.
Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά και πιο βαθιά πηγάδια του κόσμου, με βάθος που φτάνει τα 30 μέτρα και κατασκευάστηκε ώστε οι ντόπιοι να παίρνουν το νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος, καθώς η περιοχή είναι πολύ κοντά στην άνυδρη Μεγάλη Ινδική Έρημο, στα σύνορα με το Πακιστάν.
Το Chand Baori εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του που έχει μείνει σχεδόν ανέπαφη για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Τα σκαλοπάτια του κτίσματος αναπτύσσονται σε 13 επίπεδα, βρίσκονται σε απόλυτη συμμετρία και καταλήγουν στην πηγή η οποία έχει πράσινο νερό.
Εκτός από τα σκαλοπάτια, γύρω από το πηγάδι υπάρχουν περίπτερα αλλά και μία βασιλική κατοικία με τοίχους διακοσμημένους με έργα τοπικής τέχνης.
Όπως είναι φυσικό, το αρχιτεκτονικό αυτό ορόσημο της Ινδίας, προσελκύει πλήθος τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τις ημέρες που η ζέστη είναι έντονη το επισκέπτονται και οι ντόπιοι, μια και στο εσωτερικό του πηγαδιού η θερμοκρασία είναι 5με 6 βαθμούς χαμηλότερη από την θερμοκρασία που επικρατεί έξω από αυτό.
Στο Chand Baori έχουν γυριστεί πολλές σκηνές ταινιών Bollywood και όχι μόνο. Αυτό το τόσο ιδιαίτερο μέρος επιλέχθηκε ώστε να γίνουν κάποια γυρίσματα και της ταινίας Batman- The Dark Knight Rises όπως επίσης και της ταινίας The Fall.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!