Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η ζωή δίπλα σε λεωφόρους αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στις γυναίκες όσο και το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο κίνδυνος ήταν κατά 38% υψηλότερος σε όσες ζούσαν σε απόσταση έως 50 μέτρα από μεγάλες οδικές αρτηρίες απ’ ό,τι σε όσες ζούσαν σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από τις λεωφόρους.

Στην πραγματικότητα, για κάθε 100 μέτρα που μίκρυνε η απόσταση των σπιτιών τους από τις λεωφόρους, οι πιθανότητες αιφνιδίου καρδιακού θανάτου αυξανόταν κατά 6%, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμι Χαρτ, εισηγητής Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Και συνέχισε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ζωή δίπλα σε μεγάλους δρόμους είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις κακές διατροφικές συνήθειες».

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Circulation», τα ευρήματά τους προέκυψαν από την ανάλυση στοιχείων από περισσότερες από 107.000 εθελόντριες μέσης ηλικίας 60 ετών, τις οποίες παρακολουθούσαν επί 16 χρόνια, από το 1986 έως το 2012.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 523 από αυτές είχαν πεθάνει αιφνιδίως από καρδιά.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η συσχέτιση που παρατήρησαν οφείλεται στην αυξημένη έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους από την γειτνίαση με λεωφόρους, η οποία ίσως επηρεάζει δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας όπως η αρτηριακή πίεση.

Όντως, μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς» (JAHA), έδειξε πως οι γυναίκες που ζουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση.

Πηγή: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!