Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Περίπου 150  διατάξεις που αφορούν σε μεταθέσεις και μετατάξεις και εφαρμόζονται σχεδόν σε κάθε υπουργείο και υπηρεσία καταργούνται στο Δημόσιο. Το νέο σύστημα γίνεται ενιαίο και υποχρεωτικό για όλους.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νέο σύστημα που προωθείται θα γίνονται εξετάσεις δύο φορές τον χρόνο., τον Σεπτέμβριο και τον Φεβρουάριο. Σε αυτές τις εξετάσεις θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν μέρος όλοι όσοι επιθυμούν είτε να πάρουν μετάθεση είτε μετάταξη σε άλλη υπηρεσία. Επομένως, δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος μετάθεσης και έτσι  θα κοπούν με το «μαχαίρι» τα ρουσφέτια.
Εκτός από τις εξετάσεις θα γίνεται και αξιολόγηση των προσόντων των υπαλλήλων, ώστε να κατατάσσονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών.
Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά στο τι γίνεται στην περίπτωση που στις εξετάσεις υπάρξουν περισσότεροι επιτυχόντες από τις ανάγκες για την ίδια υπηρεσία ή την ίδια θέση. Το πιο πιθανό είναι να δίνεται λύση μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο θα κρίνει τα προσόντα των υπαλλήλων σε τελική φάση.
Όλη αυτή η διαδικασία σε συνδυασμό με τη διαρκή αξιολόγηση των υπαλλήλων αλλάζουν ριζικά τον χάρτη του Δημοσίου σε ό,τι έχει να κάνει με τις εσωτερικές μετακινήσεις του προσωπικού.
Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι οι εξετάσεις αυτές δεν συνδέονται με απολύσεις, ούτε έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα, καθώς  η συμμετοχή είναι απόλυτα εθελοντική και σε περίπτωση αποτυχίας απλώς ο υπάλληλος επιστρέφει στην προηγούμενη θέση όπου υπηρετούσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!