Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Στην Κοπεγχάγη η ποδηλατική κουλτούρα των Δανών είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ποδήλατου.
Οι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν συστηματικά το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους από το 1880, με τον αριθμό των ποδηλάτων πλέον να είναι μεγαλύτερος από αυτόν των κατοίκων. Η μετακίνηση με το ποδήλατο εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο ταχύτερος, ο πιο εύκολος και ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να κινηθείς στην Κοπεγχάγη.
Η κατασκευή δρόμων ταχείας κυκλοφορίας ποδηλάτων, οι λωρίδες ασφαλείας και οι πολλοί χώροι στάθμευσης, πρόσεφεραν περισσότερο δημόσιο χώρο για το ποδήλατο και τους πεζούς ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται πλέον με άνεση καθώς το 50% των κατοίκων επιλέγει το ποδήλατο για την μετακίνησή του.
Σύμφωνα με τον MiKael Colville Andersen, τον άνθρωπο πίσω από τη λέξη «Copenhagenize», δηλαδή την αναγωγή του δανικού τρόπου ζωής με το ποδήλατο σε στυλ ζωής, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η πετρελαϊκή κρίση την δεκαετία του ’70 σε συνδυασμό με τους αυτοκινητόδρομους έφερε την μόλυνση, το θόρυβο, την αποξένωση και τα ατυχήματα στην πόλη, με την ζωή των πολιτών να γίνεται δύσκολη και αφόρητη.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η απαίτηση των πολιτών να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους για μια πόλη καθαρή σε συνδυασμό με τις διορθωτικές κινήσεις του δήμου, έφεραν την αλλαγή στην πόλη.
Το θαύμα της Κοπεγχάγης ολοκληρώθηκε με την απομάκρυνση των Ι.Χ από το κέντρο της πόλης και με την δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμου που ξεπερνάει τα 400 χιλιόμετρα!
Στους δρόμους τη πόλης θα παρατηρήσεις πολίτες από όλες τις κοινωνικές τάξεις να μετακινούνται καθημερινά με ποδήλατο, ανάμεσα σε αυτούς και τα περισσότερα μέλη της Βουλής να δίνουν το καλό παράδειγμα!
Σήμερα η δημιουργία της καινούργιας γέφυρας πάνω από το πολυσύχναστο λιμάνι της Κοπεγχάγης, ήρθε για να ομορφύνει και να κάνει την ζωή πιο εύκολη για τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Το έργο Cykelslangen είναι μια υπερυψωμένη, πορτοκαλί γέφυρα μήκους 235 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων σε σχήμα φιδιού, που αυξάνει την απόσταση κάνοντας την κλίση πιο γλυκιά.
Ας ευχηθούμε οι επιθυμίες μας για πιο όμορφη ζωή χωρίς μόλυνση και θόρυβο να πραγματοποιηθούν με κάτι αντίστοιχο, κάποια στιγμή και στις δικές μας πόλεις.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!