Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

“Συναισθηματική νοημοσύνη” είναι ένας όρος που περιγράφει ένα σύνολο δεξιοτήτων που μπορεί να διαθέτει κανείς. Είναι ουσιαστικά η ικανότητα που έχει ένας άνθρωπος να διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα, αλλά και των άλλων.
Τα χαρακτηριστικά όσων έχουν μεγάλο EQ παρουσίασε ο συγγραφέας Daniel Goleman σε  άρθρο του στην Huffington Post, καθώς και τα οφέλη που έχουν όσοι μπορούν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματα με πείσμα, υπομονή και αισιοδοξία.
- Η μεγάλη αυτοπεποίθηση τους οφείλεται στο προσόν που έχουν να γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικοί και να επικεντρώνονται στο έργο τους αποφεύγοντας περιττές κινήσεις.
- Οι απαιτήσεις για επιτυχία, η φιλοδοξία και το μοναδικό ταλέντο που διαθέτουν, θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν σε εξαιρετικούς ηγέτες διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στα κοινά.
- Η περιέργεια για τους ξένους και το πραγματικό ενδιαφέρον να γνωρίσουν και να μάθουν περισσότερα για τους άλλους, τους βρίσκει ιδιαίτερα ευαίσθητους και προσιτούς με όλους.
- Φροντίζουν να έχουν σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια και στην  εμπιστοσύνη, με αυτές να τους επιβραβεύουν με όμορφα και θετικά συναισθήματα.
Εξάλλου σύμφωνα με τον Goleman, βοηθούν και νοιάζονται για τους άλλους, καθώς τους ενδιαφέρει να είναι ηθικοί και να κάνουν το καλό με κάθε ευκαιρία.
- Αν κοιτάζοντας το πρόσωπο του άλλου μπορείτε να καταλάβετε τα συναισθήματα του, τότε πολύ πιθανόν να διαθέτετε υψηλό EQ. Ο συναισθηματικά έξυπνος άνθρωπος εμπιστεύεται το ένστικτο του, με αποτέλεσμα  η διαίσθηση του για τους άλλους πολύ σπάνια να πέφτει έξω.
- Συνεχίζουν να είναι εργατικοί και όταν δεν ανταμείβονται αρκετά για την δουλειά που κάνουν, καθώς εστιάζουν την προσοχή και όλη την ενέργεια στους στόχους που έχουν επιλέξει.
- Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα χωρίς το χάρισμα της αυτοσυγκράτησης.
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν σωστά το άγχος, να πειθαρχούν τον εαυτό τους και να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές συνήθειες.
Ας μην ξεχνάμε ότι την “Συναισθηματική νοημοσύνη” δεν μπορούμε να την αναπτύξουμε μέσα από το διάβασμα ή την απομνημόνευση. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιστρατεύσουμε τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας, να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας και να βιώσουμε την αλλαγή.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!