Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Είναι ίσως η μοναδική κατοικία που μένει ανέπαφη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να θυμίζει το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Δίπλα στη λίμνη, μέσα σε μία τεράστια κατάφυτη έκταση μόλις 45 λεπτά από το Βερολίνο, η βίλα που χρησιμοποιούσε ο Γιόζεφ Γκέμπελς σαν μυστική φωλιά για να στεγάζει τις αμέτρητες ερωτικές περιπέτειές του, αλλά και ως καταφύγιο για να οργανώνει τη δημαγωγική εκστρατεία του κατά των Εβραίων, παραμένει κενή. Επειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες μετά την επανένωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’90 και τους φόβους μήπως περάσει ξανά σε χέρια νεοναζί, το Βερολίνο ελπίζει ότι βρήκε τελικά τον κατάλληλο επενδυτή.

Η ανέγερση του πολυτελούς κτιριακού συγκροτήματος με τα 70 δωμάτια ολοκληρώθηκε το 1939. Ηταν το δώρο του Χίτλερ προς τον πολύτιμο υπουργό Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας. Εξήντα εννέα χρόνια όμως αφότου ο Γκέμπελς και η γυναίκα του δηλητηρίασαν τα έξι παιδιά τους και έπειτα αυτοκτόνησαν στο κήπο της Καγκελαρίας (ακριβώς πώς παραμένει ακόμη ασαφές), το μαύρο παρελθόν της έπαυλης Haus am Bogensee φαίνεται πως αποθάρρυνε οποιονδήποτε να την αγοράσει.



Κάπως έτσι, η βίλα του Γκέμπελς έγινε η βίλα της ντροπής που ανέλαβε να συντηρεί με αρκετά μεγάλο κόστος ο δήμος του Βερολίνου. Εκπρόσωποι του δήμου ωστόσο έχουν λόγους να ελπίζουν ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο, σπα ή οικοτροφείο. «Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί όλη η έκταση», τόνισε στην Independent εκπρόσωπος του δήμου, σημειώνοντας ότι δεν είναι καθόλου εύκολο.

Μία επίσκεψη στον προσωπικό παράδεισο του Γκέμπελς μοιάζει περισσότερο με εκδρομή στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας. Η έπαυλη Haus am Bogensee βρίσκεται επί της οδού Νικολάι Οστρόφσκι (προς τιμήν του σοβιετικού συγγραφέα), στο κέντρο ενός πάρκου που θυμίζει τα κτιριακά συγκροτήματα της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας. Το 1945 χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εκπαίδευσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Σήμερα, υπάρχουν ακόμη τα ερείπια ενός υπόγειου καταφύγιου και μίας κινηματογραφικής αίθουσας, ενώ σε άριστη σχεδόν κατάσταση βρίσκεται η αίθουσα δεξιώσεων με ανοιχτό τζάκι, δρύινη επένδυση οροφής και παράθυρα γαλλικού τύπου που βλέπουν σε μεγάλη βεράντα. «Ενα μέρος ειδυλλιακής μοναξιάς», όπως φέρεται να περιέγραφε ο ίδιος ο Γκέμπελς το Haus am Bogensee.

tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!