Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Έψαξες, ρώτησες, έμαθες κι έφτιαξες το τέλειο βιογραφικό. Μήπως όμως κάτι σου ξέφυγε; Το άγχος του καλού βιογραφικού σε αρκετές περιπτώσεις μας αποπροσανατολίζει και μας κάνει να ξεχνούμε τα μικρά αλλά σημαντικά. Συγκεντρώσαμε τα πιο απλά αλλά συχνά λαθάκια που συναντάμε σε βιογραφικά και σου τα παρουσιάζουμε. Έλεγξέ τα και σιγουρέψου πως δεν τα κάνεις κι εσύ.

Τα πιο συχνά λαθάκια σε ένα CV

* Ξεχνάς να το ανανεώσεις
Το βιογραφικό δεν το φτιάχνεις μια φορά και τέλος. Μην ξεχνάς πως πρόκειται για μια σύντομη παρουσιάση του εαυτού σου, οπότε μην αμελείς να προσθέτεις έξτρα δεξιότητες ή ενδιαφέροντα που αποκτάς με την πάροδο του χρόνου γιατί θα μπορούσαν να είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά...

* Δεν κάνεις ορθογραφικό έλεγχο
Μπορεί να ήσουν άριστη μαθήτρια και ορθογράφος αλλά δεν είσαι αλάνθαστη. Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε. Ο δαίμων άλλωστε του... πληκτρολογίου παραμονεύει γι΄αυτό καλό θα ήταν να τσεκάρεις το βιογραφικό σου σημείωμα πριν το εκτυπώσεις. Δε θα ήθελες να θεωρηθεί πως είσαι απρόσεκτη, σωστά;

* Γράφεις την ιστορία της ζωής σου
Στο βιογραφικό σημείωμα δε γράφουμε βιβλίο. Προσπάθησε να ξεσκαρτάρεις τη σημαντική από την άχρηστη πληροφορία διότι κανείς δε θα διαβάσει βιογραφικό 3 ή 5 σελίδων. Σημείωσε επιγραμματικά τη μόρφωση, την προϋπηρεσία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα σου, μέσα στα οποία μπορεί να είναι και η αγάπη για δια βίου μάθηση με την υποσημείωση πως μπορείς να προσκομίσεις βεβαιώσεις από τις 30 πχ ημερίδες που έχεις μέχρι στιγμής παρακολουθήσει. Ένα μικρό κόλπο για να μην πλατειάσεις είναι η χρήση λίστας με κουκίδες αντί κειμένου.

* Χρησιμοποιείς το ίδιο απαράλλαχτο βιογραφικό για κάθε περίπτωση
Ένα ακόμη συχνό λάθος είναι η χρήση του ίδιου προτύπου βιογραφικού σε κάθε συνέντευξη εργασίας. Θυμήσου πως κάθε θέση εργασίας δεν είναι ίδια, οπότε προσπάθησε να αναπροσαρμόσεις το βιογραφικό σου σημείωμα κατά το δοκούν. Πρόταξε τα προσόντα που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε θέση και μεγιστοποίησε τις πιθανότητες πρόσληψης.

* Απαριθμείς αρμοδιότητες κι όχι επιτεύγματα
Αντί να απαριθμείς απλά τις θέσεις εργασίας από τις οποίες πέρασες, προσπάθησε να περιγράψεις συνοπτικά τα καθήκοντά σου και το πώς ανταποκρίθηκες αποτελεσματικά σε αυτά. Κάνε αναφορά σε κάθε τυχόν έπαινο ή μπόνους που έλαβες από προηγούμενη εργασία.

* Αφήνεις σημαντικές πληροφορίες
Στην προσπάθειά σου να μειώσεις το μέγεθος του βιογραφικού σου ή επειδή θεωρείς κάποιες θέσεις εργασίας ανάξιες αναφοράς, αφήνεις εκτός CV σημαντικότατες πληροφορίες. Να θυμάσαι, πως είναι προτιμότερο να σημειώσεις ακόμη κι «ευτελείς» κατά την άποψή σου θέσεις εργασίας από το να αφήσεις ένα χρονικό κενό ετών. Ο εργοδότης θέλει να δει τη διάθεσή σου για εργασία, μη το ξεχνάς. Ακόμη και στην περίπτωση που έμεινες για χρόνια στην ανεργία, σίγουρα θα υπάρχουν δεξιότητες που απέκτησες στα χρόνια αυτά.

* Αντιγράφεις φράσεις κλισέ
Το πιο εύκολο είναι να ψάξεις στο ίντερνετ δείγματα βιογραφικών και να αντιγράψεις. Βέβαια, δε σημαίνει πως είναι και το καλύτερο. Οι εργοδότες έχουν έμπειρο μάτι και είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ένα κλεμμένο από ένα εμπνευσμένο από το διαδίκτυο βιογραφικό σημείωμα. Αφιέρωσε χρόνο ώστε να συντάξεις ένα βιογραφικό που θα σε αντιπροσωπεύει πλήρως.

* Λάθος στοιχεία επικοινωνίας
Συμπλήρωσες όλες τις νέες δεξιότητες και την πρόσφατη εργασιακή εμπειρία αλλά ξέχασες πως στο μεσοδιάστημα μεσολάβησε μια μετακόμιση; Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι ο τρόπος επαφής του εργοδότη μαζί σου γι΄αυτό προσοχή! Έλεγξε ότι το τηλέφωνο, η διεύθυνση και το e-mail που έχεις δώσει είναι σωστά.

* Η εμφάνιση έχει σημασία
Ακόμη κι αν δεν αιτείσαι για την κάλυψη κάποιας θέσης που απαιτεί καλλιτεχνική φύση - όπως πχ θέση γραφίστα - ένα προσεγμένο καλαίσθητο βιογραφικό σημείωμα δίνει καλύτερη εντύπωση από ένα προχειρογραμμένο. Εννοείται πως δε χρειάζεται να κάνεις ζωγραφιές και περίτεχνα σχέδια, κάτι που, άλλωστε, θα φαινόταν κάπως γελοίο, αλλά πρόσεξε ώστε να έχει ευανάγνωστη γραμματοσειρά, με κενά μεταξύ των λέξεων αλλά και μεταξύ κάθε πεδίου.

http://www.thestival.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!