Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο, σε μια εκτεταμένη περιοχή του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού. θα οριοθετήσει ο Μπαράκ Ομπάμα

Μετά την εξέλιξη αυτή, θα βρίσκεται πλέον εκτός των επιτρεπόμενων ορίων για την εμπορική μαζική αλιεία και την εξόρυξη πόρων ανοικτής θάλασσας όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει το διάταγμα με το οποίο αυξάνει το μέγεθος του αποκαλούμενου «Εθνικού Θαλάσσιου Μνημείου των Απομακρυσμένων Νήσων του Ειρηνικού» κατά έξι φορές ώστε από το τωρινό εμβαδόν των 370.000 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων η προστατευόμενη περιοχή να επεκταθεί στα 490.000 τετραγωνικά ναυτικά μίλια.

Ο Λευκός Οίκος σε σχετική ανακοίνωση για τη δημιουργία του μεγαλύτερου παγκοσμίως θαλάσσιου καταφυγίου αναφέρει:

«Η περιοχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι μεγάλες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μπορεί να βοηθήσουν στην αναγέννηση της βιοποικιλότητας, την υποστήριξη των πληθυσμών των ψαριών, και να βελτιώσει τη συνολική ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος».

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα θαλάσσια οικοσυστήματα του συγκεκριμένου οριοθετημένου από την αμερικανική κυβέρνηση τμήματος του νότιο και κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού, θεωρούνται από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην αλλαγή του κλίματος, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Με βάση την απόφαση Ομπάμα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η οποία θα εφαρμοστεί από την Πέμπτη, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη πόρων και η αλιεία βαθέων υδάτων απαγορεύονται στην προστατευόμενη περιοχή.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παραδοσιακοί τρόποι αλιείας που είναι σύμφωνοι με τους στόχους διατήρησης του θαλάσσιου μνημείου θα επιτρέπονται σε αυτή τη διευρυμένη περιοχή.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!