Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Στο μέλλον, οι οδηγοί των φορτηγών ίσως να μην χρειάζεται να κρατάνε το τιμόνι, αλλά, ένα i -pad και να κάνουν όλες τις δουλειές γραφείου, την ώρα που η νταλίκα θα τρέχει με 85χλμ./ώρα! Αυτό υπόσχεται το πρωτοποριακό - έξυπνο σύστηµα Highway Pilot της Mercedes, που ολοκλήρωσε µε επιτυχία το πρώτο αυτόνοµο ταξίδι του σε µια εθνική οδό κοντά στο Μαγδεµβούργο.

Συγκεκριμένα, το όχηµα είναι εξοπλισµένο µε το εξαιρετικά έξυπνο σύστηµα υποβοήθησης Highway Pilot, που του επιτρέπει να οδηγείται εντελώς αυτόνοµα σε ταχύτητες µέχρι 85 χλμ./ώρα χωρίς την ιδιαίτερη παρέμβαση του οδηγού. Η Daimler Trucks παρουσίασε το όχηµα κάνοντας αναπαράσταση ενός ταξιδιού κατά µήκος ενός τµήµατος του Α14 αυτοκινητοδρόµου κοντά στην πόλη του Μαγδεµβούργου, στον οποίο το φορτηγό ταξίδεψε σε εντελώς ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης.

Το ιδιαίτερα ευφυές Highway Pilot είναι συγκρίσιµο µε το σύστηµα αυτόµατου πιλότου σε ένα αεροπλάνο, το οποίο είναι ίσως η πιο προηγµένη µορφή της αυτόνοµης κινητικότητας σήµερα. Ιδανική επιτάχυνση και πέδηση θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί µια οµοιογενής ροή της κυκλοφορίας καθώς και µείωση στην κατανάλωση καυσίµου και στις εκποµπές ρύπων του Future Truck 2025. H αυτόνοµη οδήγηση θα ρυθµίσει επίσης τον πιο ακριβή προγραµµατισµό των µεταφορών. Η κυκλοφοριακή συµφόρηση και οι σχετικές δαπάνες θα µειωθούν. Τέλος, ο κίνδυνος ατυχήµατος που προκαλείται από ανθρώπινο λάθος θα είναι µικρότερος, µειώνοντας τα ασφαλιστικά έξοδα.

Ουσιαστικά, το σύστηµα Highway Pilot θα αναβαθµίσει σηµαντικά το προφίλ εργασίας των οδηγών φορτηγών. Θα τους απελευθερώσει, όχι µόνο από την υποχρέωση να εκτελούν µονότονα καθήκοντα, αλλά θα τους δώσει επίσης περισσότερο χρόνο για εργασίες που διεξάγονταν στο παρελθόν από υπαλλήλους γραφείου.
tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!