Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Είναι γνωστό ότι η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας επικεντρώνεται κυρίως σε σουβλατζίδικα και καφετέριες. Ομως αυτό που συμβαίνει σε αυτή την πόλη δεν συμβαίνει πουθενά αλλού.

Είναι άλλωστε από τις λίγες πόλεις της χώρας όπου αν κάνεις μία βόλτα θα ανακαλύψεις αναρίθμητα καφέ.
Πρόκειται για την Λάρισα όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Επιμελητήριο Λάρισας στην πόλη και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 υπήρχαν 1.674 επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώληση καφέ (καφετέριες, καφενεία, streetcafé κ.α.). Αυτό το νούμερο γίνεται περισσότερο σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος πως το σύνολο των πάσης φύσεως και μορφής επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο τοπικό Επιμελητήριο φτάνει τις 16.308.
Σύμφωνα με το larissanet με τη «γλώσσα των αριθμών» προκύπτει ότι το 10% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας έχει να κάνει με την πώληση καφέ.
Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον να δούμε την αναλογία καφετεριών προς τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα. Ο Δήμος Λαρισαίων με βάση την απογραφή του 2011 είχε 162.591 κατοίκους. Με δεδομένα ότι: κάποιοι που διαμένουν στη Λάρισα δεν απογράφηκαν σε αυτή, την πόλη επισκέπτονται καθημερινά πολίτες από όλο το νομό, κάτοικοι άλλων πόλεων κλπ. μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι στη Λάρισα δραστηριοποιούνται 200.000 άνθρωποι.
Η αναλογία που προκύπτει με βάση των αριθμό των καφετεριών είναι καταλυτική. Στη Λάρισα υπάρχει μία καφετέρια για 119 κατοίκους και επισκέπτες… Αν δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία τότε σίγουρα η πόλη καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καφετεριών εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Με άλλα λόγια, η πώληση καφέ είναι η βαριά βιομηχανία της Λάρισας.
Παράλληλα, σημαντικοί είναι οι αριθμοί και για τις επιχειρήσεις εστίασης που διατηρούνται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Επιμελητηρίου στο Δήμο Λαρισαίων υπάρχουν 1.269 επιχειρήσεις εστίασης (ταβέρνες, τσιπουράδικα, fastfood κλπ.). Άρα και το ποσοστό των σημείων όπου σερβίρεται φαγητό, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, καθώς φτάνει το 8%. Συνοψίζοντας, το 18% των επιχειρήσεων που υπάρχουν στη Λάρισα πωλούν είτε καφέ, είτε φαγητό.

Περισσότερες καφετέριες και ταβέρνες στην κρίση
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την «αντοχή» που δείχνουν να έχουν οι τομείς των καφέ, αλλά και των επιχειρήσεων εστίασης, στη Λάρισα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Από την 1/1/2011 έως τις 30/6/2014 στο Δήμο Λαρισαίων άνοιξαν 3.597 επιχειρήσεις, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 4.349.
Δηλαδή το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 752 επιχειρήσεις. Η κατάσταση, για την ίδια χρονική περίοδο, είναι εντελώς διαφορετική στους κλάδους καφέ και εστίασης.
Αναλυτικά, από την 1/1/2011 έως και τις 30/6/2014 έκαναν έναρξη 447 επιχειρήσεις καφέ, ενώ το ίδιο διάστημα έκλεισαν 372. Το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 75 επιχειρήσεις.
Παράλληλα, από την 1/1/2011 έως και τις 30/6/2014 άνοιξαν 316 επιχειρήσεις εστίασης, ενώ έκλεισαν 272. Το ισοζύγιο και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι θετικό κατά 44 επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστροφη τάση, δηλαδή να κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις καφέ – εστίασης απ’ όσες ανοίγουν παρατηρείται στην πόλη της Λάρισας μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2014 έκαναν έναρξη 61 επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, ενώ την ίδια περίοδο έκλεισαν 103.

http://www.fpress.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!