Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ενώ στο παρελθόν το ποδήλατο αποτελούσε ένα πολύ συχνό μέσο μετακίνησης, η χρήση του σήμερα θεωρείται ακόμη για πολλούς ξεπερασμένη, ένα παιδικό παιχνίδι ή μία αθλητική δραστηριότητα. Και όμως, μόνο οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να εμποδίσουν τη μετακίνηση με το ποδήλατο στην πόλη, αφού με τον απαραίτητο ρουχισμό και τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας ένα ανέξοδο μέσο μεταφοράς.
Το τελευταίο διάστημα πολλά ευρωπαϊκά κράτη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κατανάλωση καυσίμων, με στόχο την βελτίωση της δημόσιας υγείας των κατοίκων. Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα και τα κίνητρα ώστε η κάθε αγορά ποδήλατου να συνοδεύεται με φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και με οικονομική ενίσχυση για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.
Μία ιδιαίτερα έξυπνη και πρωτότυπη κίνηση στην Γαλλία θα ανταμείβει με χρηματικό bonus για έξι μήνες τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν το ποδήλατο για την καθημερινή τους μετακίνηση.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν περίπου 20 οργανισμοί με 10.000 άτομα στο δυναμικό τους, με την συμφωνία να πληρώνουν έξτρα το προσωπικό τους με 25 λεπτά για κάθε χιλιόμετρο που θα κάνουν με το ποδήλατο.
Πολύ εύχρηστο και οικονομικό είναι και το σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης, που δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να έχει πρόσβαση στο ποδήλατο από πολλούς  σταθμούς που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Το μεγαλύτερο στον κόσμο είναι το Vélib' στο Παρίσι, με 20.000 ποδήλατα και 1.800 αυτόματους χώρους παραλαβής.
Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση του ποδήλατου συνδυάζουν τη φυσική κατάσταση και ευεξία του ανθρώπου, προσφέροντας ένα πιο ποιοτικό και οικονομικό τρόπο ζωής. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική στάση ζωής στην υγεία, στη διασκέδαση, στην άποψη για το περιβάλλον και στη γνωριμία με νέους ανθρώπους.
Στην καθημερινότητα η ποδηλασία μπορεί να γίνει τρόπος ζωής και να αποτελέσει κομμάτι του εαυτού μας, καθώς «όπου χωράει ένας πεζός χωράει και το ποδήλατο».
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!