Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Τα μάτια μπορεί να είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά μία νέα έρευνα κατέδειξε πώς το χρώμα των ματιών είναι ο καθρέφτης της υγείας μας.
Οι περίεργοι δεσμοί μεταξύ του χρώματος των ματιών και της υγείας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια, οδηγώντας σε μία τελευταία έρευνα που έδειξε ότι το χρώμα των ματιών επηρεάζει το κατά πόσο έντονα αισθανόμαστε τον πόνο, εάν θα εμφανίσουμε διαβήτη ή πόσο επιρρεπείς είμαστε στο ποτό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ βρήκαν ότι οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια - μπλε ή πράσινα - φαίνεται να διαχειρίζονται καλύτερα τον πόνο και το στρες , από ό, τι τα άτομα με καστανά ή μαύρα μάτια. Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ίνα Μπέφερ, ανέφερε ότι μελέτη σε 58 έγκυες γυναίκες , διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τα ανοιχτόχρωμα μάτια βίωσαν λιγότερο πόνο κατά την γέννα συγκριτικά με εκείνες με τα σκουρόχρωμα μάτια. Επιπλέον, οι γυναίκες με τα πιο ανοιχτά μάτια είχαν λιγότερο άγχος μετά τη γέννηση, λιγότερες αρνητικές σκέψεις και διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Μέχρι πρόσφατα, θεωρήθηκε ότι υπήρξε μία μορφή ενός γονιδίου για τα μπλε μάτια και μια άλλη για πιο σκούρα μάτια. "Αυτό είναι απολύτως λάθος", ανέφερε ο Δρ. Λάρυ Λουχελάινεν , λέκτορας Βιομοριακών Επιστημών στο Liverpool John Moores University. "Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι το χρώμα των ματιών βασίζεται στις 12-13 μεμονωμένες παραλλαγές των ανθρώπινων γονιδίων", προσέθεσε.

Στην προσπάθεια τους οι ερευνητές να εξηγήσουν γιατί το χρώμα των ματιών μπορεί να καθορίσει την υγεία μας, εικάζουν ότι τα γονίδια που οφείλονται για το χρώμα μπορεί να οφείλεται και για κάποια άλλα πράγματα στο σώμα μας, όπως για παράδειγμα το γονίδιο NCX-4, το οποίο συνδέεται με πιο σκούρα μάτια, ελέγχει πολλές πρωτεΐνες, μία εκ των οποίων έχει πρόσφατα συνδεθεί με τον πόνο.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!