Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Οι δυνατοί θόρυβοι για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε λάθος χρόνο, μπορούν να προκαλέσουν σιωπηλή και αόρατη ζημιά, καθώς ολοένα και περισσότερες ενδείξεις δείχνουν αυτή η ζημιά δεν αφορά μόνο τα αυτιά μας, αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία και τη καρδιά μας.

Την περασμένη εβδομάδα οι εμπειρογνώμονες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Ιαπωνία για να συζητήσουν τις τελευταίες διαπιστώσεις σχετικά με το θόρυβο και την υγεία και το πιο εντυπωσιακό που ακούστηκε ήταν η σύνδεση της ηχορύπανσης με τη περίμετρο της μέσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Karolinska στη Σουηδία, έδειξαν ότι όσο περισσότερο εκτίθονταν οι άνθρωποι σε δυνατό θόρυβο τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της περιμέτρου της μέσης τους - υπήρξε αύξηση της τάξης του ενός εκατοστού για κάθε αύξηση δέκα ντεσιμπέλ στα επίπεδα θορύβου. Τον περασμένο μήνα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Karolinska βρήκαν πώς οι επιπτώσεις του θορύβου είναι ακόμα μεγαλύτερες. Μελέτη σε 5.000 άτομα που εκτίθονταν σε δυνατό θόρυβο για περίπου δέκα χρόνια, έδειξε ότι η περιφέρεια της μέσης τους αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 6 εκατοστά.

Μια παρόμοια μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου γύρω από το αεροδρόμιο του Heathrow αύξανε τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή νόσο κατά 20% . 
Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης είναι αισθητές ακόμη και στα μωρά στη μήτρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία μελέτησαν στοιχεία από περισσότερες από 68.000 γεννήσεις και διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση έξι ντεσιμπέλ του θορύβου της κυκλοφορίας υπήρξε μια πτώση της τάξης των 15 μέχρι 23g στο βάρος γέννησης των βρεφών. Το χαμηλό βάρος γέννησης συνδέεται με μια σειρά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.
Τέλος, μα σημαντική αναθεώρηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet τον περασμένο Οκτώβριο, έδειξε ότι η ηχορύπανση μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να αυξήσει τον κίνδυνο της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!