Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ποιες θα είναι οι αποζημιώσεις των πολιτών μετά το «φρένο» των εισπρακτικών εταιρειών;
Φαίνεται πως φθάνει σιγά σιγά στο τέλος της η απειλή χιλιάδων πολιτών από τις εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες απειλούσαν -πολλές φορές παράνομα- χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Η απόφαση-κόλαφος για τις εισπρακτικές εταιρίες (υπ” αριθμ. 1437/14) αποτελεί θετικό νομολογιακό δεδομένο που παρέχει την ευχέρεια στους δανειολήπτες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις λόγω ηθικής και υλικής βλάβης από τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες των εισπρακτικών εταιριών αλλά και τις αντίστοιχες παραλείψεις των τραπεζών εξαιτίας της μη διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι δανειολήπτες μπορούν να κάνουν αγωγές κατά των εισπρακτικών εταιρειών για δυο λόγους:

• Για την υλική βλάβη που υπέστησαν εξαιτίας της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της ζημίας που υπέστησαν στον επαγγελματικό τους χώρο από τον διασυρμό τους (π.χ. υποβιβασμός ή απόλυση) ή στον οικογενειακό περίγυρο (π.χ. τηλεφωνήματα σε συζύγους ακόμη και παιδιά).

• Για την ηθική βλάβη που υπέστη η προσωπικότητά τους από τις απαράδεκτες ενέργειες αυτές.

Σημειώνεται, πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε περιπτώσεις, που δεν τηρηθούν οι συγκεκριμένοι κανόνες που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και προκληθεί ηθική βλάβη στον δανειολήπτη. Τότε, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, μπορεί ο τελευταίος να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση, που το κατώτερο πλαφόν είναι 5.863 ευρώ, όπως τονίζεται στη δικαστική απόφαση.

http://peiraxtiri.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!