Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Σε τουλάχιστον 500 υπολογίζονται οι νεκροί πολίτες από τις θηριώδεις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σε χωριά της βορειοανατολικής Νιγηρίας, την τελευταία εβδομάδα.
Στο τελευταίο περιστατικό βίας, οι εξτρεμιστές έστησαν ενέδρα στο χωριό Μπαντέρι στην πολιτεία της Μπόρνο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 αθώους. Με το πρόσχημα της κατήχησης, κάλεσαν τους χωρικούς στην κεντρική πλατεία. Εκεί έφτασαν και μέλη της οργάνωσης, τα οποία άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων ανθρώπων, εκτελώντας τους εν ψυχρώ. Αυτόπτης μάρτυρας που γλίτωσε από τη σφαγή δήλωσε ότι οι αντάρτες πυροβολούσαν για πολύ ώρα, μέχρι να βεβαιωθούν ότι όλοι οι χωρικοί γύρω τους ήταν νεκροί.
Την Τρίτη το βράδυ, βαριά οπλισμένοι άνδρες που φορούσαν στρατιωτικές στολές και επέβαιναν σε φορτηγάκια 4x4, κατέστρεψαν ολοσχερώς τα χωριά Γκόσε, Αταγκάρα, Αγκαπαλούα και Αγκαντζάρα στην πολιτεία Μπόρνο, σκοτώνοντας πολλούς κατοίκους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 400 με 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτές τις επιθέσεις.  
"Εκατοντάδες σοροί κείτονται στο έδαφος γιατί κανείς δεν μπορεί να τους θάψει.Υπάρχουν παντού σοροί και οι άνθρωποι έχουν φύγε", είπε ένας τοπικός αξιωματούχος του χωριού Αταγκάρα. 
Πρόκειται για την πιο αιματηρή  επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μπόκο Χαράμ, από την έναρξη της ισλαμιστικής εξέγερσης το 2009. 
Διεθνής σύνοδος για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ θα φιλοξενήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου μια συνάντηση αφρικανών και δυτικών αξιωματούχων στο Λονδίνο με στόχο την επιτάχυνση των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, όπως ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις απόψε.
Η συνάντηση θα διεξαχθεί την 12η Ιουνίου και σε αυτή θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας και εκπρόσωποι από γειτονικές αφρικανικές χώρες όπως το Μπενίν, το Τσαντ, το Καμερούν και ο Νίγηρας.
Παρόντες θα είναι αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!