Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Μπορεί να φαίνεται ότι οι τομάτες και τα οχήματα δεν έχουν τίποτα κοινό. Ωστόσο, οι ερευνητές της Ford και της H.J. HeinzCompany εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας καινοτόμου συνεργασίας.
Οι επιστήμονες μελετούν τη χρήση ινών της τομάτας με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων, συνθετικών υλικών για χρήση στην παραγωγή οχημάτων. Ειδικά αποξηραμένες φλούδες τομάτας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κλιπ καλωδιώσεων ή αποθηκευτικά δοχεία κατάλληλα για κέρματα ή άλλα μικροαντικείμενα σε οχήματα.
«Διερευνούμε κατά πόσον αυτό το υποπροϊόν επεξεργασίας φαγητού έχει νόημα σε μία αυτοκινητιστική εφαρμογή,» δήλωσε η EllenLee, plasticsresearchtechnicalspecialist της Ford. «Στόχος μας είναι να εξελίξουμε ένα ανθεκτικό, ελαφρύ υλικό που πληροί τις απαιτήσεις των οχημάτων μας, και ταυτόχρονα μειώνει τις συνολικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.»
Πριν από δύο χρόνια περίπου, η Ford ξεκίνησε συνεργασία με τις Heinz, Coca-Cola Company, NikeInc. και Procter & Gamble προκειμένου να επιταχύνει την εξέλιξη ενός πλαστικού 100% φυσικής προέλευσης, που θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής σε κάθε είδους παραγωγή - από υφάσματα μέχρι συσκευασίες - και με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από όσο σημερινά υλικά συσκευασίας με βάση το πετρέλαιο.
Οι ερευνητές της Heinz μελετούσαν καινοτόμες μεθόδους για να ανακυκλώνουν και να επαναχρησιμοποιούν φλούδες, κοτσάνια και σπόρους από δύο εκατομμύρια και πλέον τόνους τομάτες που η εταιρία χρησιμοποιεί κάθε χρόνο για την παραγωγή του πιο επιτυχημένου προϊόντος της: της HeinzKetchup. Ηηγεσίατης Heinz στράφηκεστη Ford.

«Είμαστε χαρούμενοι που έχει αναγνωριστεί η αξία της τεχνολογίας αυτής,» δήλωσε ο VidhuNagpal, associatedirector, packagingR&DforHeinz. «Αν και βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικά στάδια έρευνας, και υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις μελλοντικές προοπτικές για την εξέλιξη των βιώσιμων πλαστικών καθαρά φυτικής προέλευσης»
Σημειώνουμε ότι, τα τελευταία χρόνια, οι βιομηχανίες αυτοκινήτων έχουν αυξήσει τη χρήση ανακυκλωμένων μη μεταλλικών και οργανικών υλικών. Όπως π.χ. με εξαρτήματα κονσόλας ενισχυμένα με κυτταρικές ίνες και τις βάσεις καλωδιώσεων από επεξεργασμένους φλοιούς ρυζιού, με συνθετικά υλικά βασισμένα σε καρύδα, ανακυκλωμένο βαμβάκι για τις μοκέτες και τα καλύμματα των καθισμάτων, αλλά και αφρό σόγιας για τα μαξιλάρια καθισμάτων και τα προσκέφαλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!