Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο δρόμος του Μάικλ Τζόρνταν προς την καταξίωση και την παγκόσμια αναγνώριση και την κορυφή του μπασκετικού Έβερεστ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο άλλοτε σούπερ σταρ των Σικάγο Μπουλς -και μετέπειτα παίκτης και πρόεδρος των Ουάσινγκτον Ουίζαρντε- πέρασε δύσκολα χρόνια εκεί που μεγάλωσε.

Μην ξεχνάμε ότι ο Air Michael είναι μαύρος στο χρώμα και τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα χρόνια για τις φυλετικές διακρίσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Καρολίνα, όπου πήγε κολλέγιο.

Εκεί, οι ιδέες της Κου Κλουξ Κλαν ήταν πολύ διαδεδομένες και τα μέλη της κάτι παραπάνω από αρκετά.

Ο προπάππους του Μάικλ, Ντόσον Τζόρνταν είχε περάσει δύσκολες στιγμές, με ρατσιστικές επιθέσεις, τις οποίες ο παππούς και ο πατέρας του βετεράνου μπασκετμπολίστα δεν ήθελαν, από υπερηφάνεια, να φτάσουν μέχρι εκείνον. Τελικά, το έμαθε από τις εφημερίδες.

Το βιβλίο "Μάικλ Τζόρνταν: Η ζωή μου" κυκλοφόρησε την Τρίτη στις ΗΠΑ και εκεί ο διάσημος μπασκετμπολίστας τονίζει: "Υπήρχε μια περίοδος που θεωρούσα τον εαυτό μου ρατσιστή".

Συγκεκριμένα, το 1977 ο Τζόρνταν, μαθητής τότε, αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή έριξε μια σόδα επάνω στη μπλούζα μιας συμμαθήτριάς του. Όπως λέει εκείνος, η κοπέλα τον είχε αποκαλέσει "νέγρο".

Στη Βόρεια Καρολίνα, εξηγεί στο βιβλίο του, που έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, ο Τζόρνταν, τα μέλη της Κλαν όχι μόνο είχαν ιδέες που περνούσαν στην κοινωνία, αλλά θεωρείτο και ότι παράγουν κοινωνικό έργο.

Τα επεισόδια με μαύρους ήταν πολλά, αλλά τα μέλη της Κλαν ήταν κάτι σαν Θεοί. Μονοπωλούσαν τις θέσεις στα δημοτικά συμβούλια, φρόντιζαν για την καθαριότητα των δρόμων, παρείχαν όλα τα βιβλία της Βίβλου στα σχολεία, ήταν επικεφαλής του τοπικού εμπορίου, αλλά και αγόραζαν όλες τις στολές για όλες τις ομάδες όλων των αθλημάτων.

Οπότε, τα περιστατικά βίας, όπως λέει ο Τζόρνταν, ήταν μεν πολλά, αλλά περνούσαν σε δεύτερη μοίρα. "Είχα φτάσει σε σημείο να σιχαίνομαι όλους τους λευκούς", ομολόγησε ο Air Michael.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!