Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ακούγοντας τη λέξη «δάσος» το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε μεγάλες εκτάσεις με δέντρα, πυκνή βλάστηση, καθαρό αέρα και ανόθευτη φυσική ομορφιά.
Υπάρχει όμως και ένα «δάσος» που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Ονομάζεται «Bosco Verticale» και πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε η δημιουργία του στο Μιλάνο. Πρόκειται για δύο ουρανοξύστες «ντυμένους» στο πράσινο που πρόκειται να ολοκληρωθούν στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.
Εμπνευστής του έργου ο διάσημος αρχιτέκτονας Stefano Boeri, ο οποίος με το εγχείρημα αυτό θέλησε να ενισχύσει την περιβαλλοντική επιβίωση των σύγχρονων πόλεων και με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστεί η αυξημένη μόλυνση της πόλης, αλλά και να ενισχυθεί η καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων, βελτιστοποιώντας, ανακτώντας και παράγοντας ενέργεια μέσω των φυτών.
Οι δύο «πράσινοι» ουρανοξύστες έχουν μήκος 112 και 80 μέτρα αντίστοιχα, και κοσμούνται από 100 διαφορετικά είδη δέντρων και θάμνων. Το κάθετο αυτό «δάσος» αποτελείται από 480 δέντρα μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, 250 δέντρα μικρού μεγέθους, 11.000 φυτά και 5.000 θάμνους. Το πότισμά τους θα γίνεται από την ανακύκλωση των υδάτων που χρησιμοποιούνται από τα ίδια τα κτήρια τα οποία περιλαμβάνουν και άλλες προηγμένες τεχνολογίες, όπως φωτοβολταϊκά και αιολικό σύστημα ενέργειας.
Το αστικό σύμπλεγμα δάσους ισούται με μια έκταση ίση με 10,000 τ.μ. φυσικού δάσους και θα λειτουργεί σαν πραγματικός πνεύμονας που θα απορροφά ρύπανση απελευθερώνοντας καθαρό αέρα, ενώ θα προστατεύει τους ανθρώπους και τα σπίτια από τις ακτίνες του ήλιου και από την ηχορύπανση.
«Αυτό είναι ένα είδος βιολογικής αρχιτεκτονικής που αρνείται να υιοθετήσει μια αυστηρή τεχνολογική και μηχανολογική προσέγγιση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα», δήλωσε ο Stefano Boeri που βλέπει πλέον το έργο του να έχει ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο να παραδοθεί στους τυχερούς ιδιοκτήτες.
Να σημειωθεί πως το μικρότερο διαμέρισμα που διαθέτουν οι ουρανοξύστες είναι 65 τμ ενώ το μεγαλύτερο 450 τμ.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!