Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Η Γυμναστική με βάρη είναι ένας απο τους καλύτερους τρόπους για να τονώσουμε το μυικό μας σύστημα. Έπισης όταν με τον καιρό και την προπόνηση θα αυξηθεί η μυική μας μάζα θα μπορούμε σε κατάσταση ηρεμίας να καίμε περισσότερες θερμίδες γιατί αυξημένη μυική μάζα συνεπάγεται και με αύξηση του μεταβολισμού σε κατάσταση ηρεμίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σε κατάσταση ηρεμίας να καίμε παραπάνω λίπος απ'οτι πριν αυξηθει η μυική μας μάζα.

Καταρχήν πρέπει πριν ξεκινήσουμε να διαχωρίσουμε τους στόχους μας.... Οι γυναίκες έχουν ως στόχο συνήθως με την γυμναστική με βάρη απλά να ''σφίξουν'' το σώμα τους και να το κάνουν πιο σμιλευμένο... Έτσι ένα πρόγραμμα με βάρη με μικρή επιβάρυνση και πολλές ασκήσεις με πολλά σετ μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα χωρίς αυτές να πρέπει να κάνουν υπερβολές... Σίγουρα η κάθε μια γυναίκα ξέρει τα ''αδύνατα'' σωματικά της στοιχεία και με μια στοχευμένη προπόνηση όλα βελτιώνονται!
Πάμε στους άντρες τώρα.... Εδώ η γυμναστική με βάρη πρέπει να διαχωρίσει τι θέλει να φτιάξει ο καθένας, έτσι αλλιώς αντιμετωπίζουμε έναν αθλητή, αλλιώς έναν απλό ασκούμενο που τώρα ξεκινάει και αλλιώς έναν φτασμένο αθλητή που ασχολείτε με βάρη. Επίσης πρέπει ο αθλούμενος να ξέρει τι θέλει να βελτιώσει: αν θέλει να πάρει ''όγκο'' πρέπει να βελτιώσει την μέγιστη του δύναμη, έτσι η προπόνηση πρέπει να περιλαμβάνει ένταση κοντα στο 80% της μέγιστης του δύναμης, να έχουμε μεγάλα διαλλείματα κατα την διάρκει τον σέτ, λίγες επανάληψεις σε αυτά(αφού η επιβάρυνση είναι μεγάλη) και οι ασκήσεις που θα επιλέξουμε πρέπει να ενεργοποιούν πολλές μυικές ομάδες. Αντίθετα αν ο αθλούμενος θέλει να ''γραμμώσει'' πρέπει να βελτιωθεί η αντοχή στην δύναμη, και έτσι η ένταση πρέπει να είναι χαμηλή(30-50% της μέγιστης δύναμης) ανάλογα με την προπονητική μέθοδο, να έχουμε μικρά διαλλείματα μεταξύ των σέτ και πολλές επαναλήψεις  σε αυτά(αφού η επιβάρυνση είναι μικρή). Αυτοί είναι γενικοί κανόνες που διέπουν την γυμναστική με βάρη...
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να αθληθούν με το βάρος του σωματός τους πολύ εύκολα και αποτελεσματικά, χωρίς υπερβολές το σώμα τους θα αλλάξει σε χρόνο ρεκόρ! Οι άντρες μπορούν και αυτοί να βελτιώσουν την σωματική τους κατάσταση με ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με το βάρος του σώματος τους, αλλά οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη και με όργανα είναι αυτά που θα κάνουν πραγματικά την διαφορά. Αυτό συμβαίνει διότι οι άντρες θέτουν πιο δύσκολους στόχους που δεν μπορούν να γίνουν μόνο με ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος ρου σώματος τους διότι η επιβάρυνση απο τις ασκήσεις αυτές μπορεί να μην είναι ικανή να φέρει τις αλλαγές που επιθυμούμε στο σώμα μας!  
Να τονίσω πως αυτά είναι πραγματικά τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ένας αθλούμενος, γιατί οι περισσότερη αθλούμενοι δουλεύουν λάθος στα γυμναστήρια η στο σπίτι τους χωρίς να ξέρουν τι κάνουν και για ποιο λόγο. Κύριο βάρος γι'αυτό έχουν οι γυμναστές που πολλές φορές ''τσουβαλλιάζουν'' τους αθλούμενους σε ένα σακί, χωρίς να κοιτάνε τις ανάγκες του καθενός και δίνοντας τους απλά ένα πρόγραμμα χωρίς στόχο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βελτίωση στον αθλούμενο και απλά να χάνει την ώρα του.....
 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!