Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Στο ποσό ρεκόρ των 36 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία, ένα φλιτζάνι τσαγιού της Δυναστείας των Μινγκ. 
Το σπάνιο και πανάκριβο «κομψοτέχνημα» της Κινεζικής τέχνης χρονολογείται από την περίοδο του αυτοκράτορα Chenghua (1465-1487). Το μικροσκοπικό φλιτζάνι πορσελάνης είναι ζωγραφισμένο με πετεινούς, κότες και κοτόπουλα, γιαυτό και είναι γνωστό απλά ως «Κύπελλο του του κοτόπουλου». Το φλιτζάνι- που θεωρείται εφάμιλλης πολιτιστικής αξίας με τα τσαρικά αυγά Faberge- πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκκαι έγινε ένα από τα πιο ακριβά κειμήλια κινεζικής τέχνης που έχουν δημοπρατηθεί ποτέ.
Έχει περίμετρο 8 εκατοστών και υπολογίζεται ότι φιλοτεχνήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, υπάρχουν μόλις 17 τέτοια κύπελλα- τέσσερα σε ιδιωτικές συλλογές και τα υπόλοιπα σε μουσεία. Ο Nicholas Chow, αναπληρωτής πρόεδρος του Sotheby’s για την Ασία είπε: «Δεν υπάρχει πιο θρυλικό αντικείμενο στην ιστορία της κινεζικής πορσελάνης. Αυτό είναι πραγματικά το Άγιο Δισκοπότηρο, όταν πρόκειται για την κινεζική τέχνη.» Το 2010, ένα βάζο κινεζικής τέχνης από πορσελάνη είχε πουληθέι- πάλι από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s – περίπου 32,4 εκατ. δολάρια. Ο αγοραστής, Liu Yiqian, είναι ο 200ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, με περιουσία που υπολογίζεται σε 900 εκατομμύρια δολάρια. O ίδιος σκοπεύει να εκθέσει το «Κύπελλο του Κοτόπουλου» στο ίδρυμα Liu’s Long στη Σαγκάη, το οποίο ίδρυσε με τη σύζυγό του το 2012.


Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!