Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Στο διατηρητέο κτήριο της οδού Αναγεννήσεως, στην περιοχή των Δικαστηρίων

Σε μουσείο κόμικς θα μεταμορφωθεί το διατηρητέο κτήριο της οδού Αναγεννήσεως στην περιοχή των Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, ανάδειξης του πλούσιου εσωτερικού διακόσμου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου.

Στο παραδοσιακό αυτό κτήριο, με απόφαση της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενούνται πρωτοποριακές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν εργαστήρια εικονογράφησης για μικρούς και μεγάλους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, στο κτήριο της οδού Αναγεννήσεως, το οποίο χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης το 1984 από το υπουργείο Πολιτισμού, θα στεγαστούν δραστηριότητες του κόμικς και του animation. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, σημείωσε: «Ο χώρος του κόμικς και του animation βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η διαδρομή αυτή σταμάτησε κάπως απότομα και με αυτό τον τρόπο, θέλουμε να τη στηρίξουμε και να την αναπτύξουμε».


Το κτήριο


 Κτισμένο μεταξύ 1900 -1910, το κτήριο είναι ένα από τα εναπομείναντα δείγματα αρχιτεκτονικής της πόλης πριν από την πυρκαγιά του 1917. Μέχρι τη δεκαετία του '60 αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας Πετρίδη, ενώ την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως γραφείο μεταφορών και αποθήκη υλικών. Μετά την εγκατάλειψή του, κατέληξε να αποτελεί καταφύγιο αστέγων, παρότι από το 1984 είχε χαρακτηριστεί «έργο τέχνης» με υπουργική απόφαση. Απαλλοτριώθηκε το 1997. Αρχιτεκτονικά αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα εκλεκτικιστικού ύφους.

http://www.naftemporiki.gr 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!