Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Στα 1.430 ευρώ το μήνα ορίσθηκε η κατώτατη αμοιβή στη Γερμανία μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε νόμος που θεσμοθετεί τον κατώτατο μισθό και ορίζει την ωριαία αμοιβή στα 8,5 ευρώ την ώρα και κατ” επέκταση το μεροκάματο στα 68 ευρώ.
Ο νόμος αυτός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους.
Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί επανάσταση σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Μέρος της γερμανικής δεξιάς και οικονομικοί κύκλοι επιδόθηκαν τους τελευταίους μήνες σε μία εκστρατεία άσκησης πίεσης, ελπίζοντας να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πεδίο εφαρμογής του κατώτατου μισθού με την πρόβλεψη σειράς εξαιρέσεων, αρχής γενομένης από το ανατολικό τμήμα της χώρας. Στην εκστρατεία αυτή χρησιμοποίησαν την απειλή της κατάργησης θέσεων εργασίας σε μεγάλη κλίμακα.
Τελικά, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Απασχόλησης Αντρέα Μαρία Νάχλες εκώφευσε στις περισσότερες διεκδικήσεις. Επεδίωξε το ευρύτερο δυνατό πεδίο εφαρμογής και καθολικό για ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια κατώτατο όριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW, 4,5 εκατομμύρια γερμανοί εργαζόμενοι θα αμείβονται με λιγότερα από 8,50 ευρώ την ώρα με την εφαρμογή του νέου νόμου.
aftodioikisi.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!