Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Το ότι σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε να συναντήσουμε ψευδείς και εντελώς παρανοϊκές ειδήσεις είναι κοινός τόπος εδώ και πολύ καιρό. Η ανάγκη, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση οδηγεί αρκετούς ερευνητές στο να αναζητήσουν πρακτικές λύσεις...


Τη «διέξοδο» από αυτή την κατάσταση επιχειρεί να δώσει η Kalina Boncheva στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Mαζί με μία ομάδα ερευνητών, η επικεφαλής του προγράμματος επινόησε έναν ανιχνευτή ψεύδους με το όνομα «Pheme», που προέρχεται από την θεά Φήμη, η οποία ήταν η προσωποποίηση του λόγου, των παραδόσεων και των εξιστορήσεων.

Σκοπός της «Φήμης» είναι μέσα από μόνο 140 ή και λιγότερους χαρακτήρες, όσους δηλαδή επιτρέπει να πληκτρολογήσει ένας χρήστης την φορά, να μπορεί να διακρίνει την αληθινή ανάρτηση από μία ψεύτικη και αντιστρόφως. Στόχος της ομάδας είναι το έργο της να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα έχει ήδη ταξινομήσει τα Tweets σε τέσσερις κατηγορίες :

-Η πρώτη θα έχει ως βάση της την κερδοσκοπία και θα καταγράφονται αναρτήσεις που θα αφορούν, για παράδειγμα, την αύξηση των επιτοκίων.
-Η επόμενη, ως κριτήριο την αμφισβήτηση, όπως, για παράδειγμα, ο «σάλος» που προέκυψε με αναρτήσεις για τις επιπτώσεις του εμβολίου MMR
-Στην τρίτη κατηγορία θα καταγράφεται η παραπληροφόρηση από άγνοια, παραδείγματος χάριν όταν ένα ψέμα διαδίδεται από άγνοια.
-Τέλος η εσκεμμένη παραπληροφόρηση, σε περιπτώσεις που θα υπάρχει μία ανακριβής είδηση και θα διαδίδεται σκόπιμα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!