Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πιστεύετε ότι τα πάντα μέσα σε ένα ιατρείο είναι καθαρά και ακίνδυνα για την υγεία;

Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε!

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings» και πραγματοποίησαν Ελβετοί επιστήμονες, τα στηθοσκόπια που δεν αποστειρώνονται, μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση επικίνδυνων μικροβίων στα ιατρεία και τα νοσοκομεία.

Μάλιστα, ο καθηγητής Ιατρικής & Νοσοκομειακής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ασφαλείας των Ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, δρ Ντιντιέ Πιτέ, τα χαρακτήρισε ως «σημαντικούς ξενιστές» επικίνδυνων βακτηρίων.

Μεταξύ των μικροβίων που μπορεί να «κολλήσουν» στο στηθοσκόπιο είναι και ο εξαιρετικά επικίνδυνος ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA).

«Το στηθοσκόπιο χρησιμοποιείται πολλές φορές την ημέρα, έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα των ασθενών και μπορεί να φιλοξενεί αρκετές εκατοντάδες βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του MRSA. Από άποψης ελέγχου των λοιμώξεων και ασφάλειας των ασθενών, τα στηθοσκόπια θα πρέπει να θεωρούνται προέκταση των χεριών των γιατρών και να απολυμαίνονται έπειτα από την εξέταση κάθε ασθενούς», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τρεις γιατρούς, οι οποίοι κλήθηκαν να εξετάσουν 71 ασθενείς, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα γάντια και στηθοσκόπιο.

Μετά από κάθε εξέταση, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα από τέσσερα σημεία των χεριών των γιατρών, καθώς και από το διάφραγμα και τον σωλήνα του στηθοσκοπίου.

Όπως διαπιστώθηκε, το διάφραγμα του στηθοσκοπίου, το οποίο πιέζεται στο δέρμα του ασθενούς, ήταν πιο μολυσμένο απ’ όλες τις περιοχές των χεριών, με εξαίρεση τις άκρες των δακτύλων.

Παράλληλα, ο σωλήνας του στηθοσκοπίου περιείχε περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι το πάνω μέρος των χεριών των γιατρών.

Πρόκειται για την πρώτη που συγκρίνει απευθείας τη βακτηριακή μόλυνση των χεριών και του στηθοσκοπίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!