Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τους 70 έφθασαν οι θάνατοι από τη γρίπη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία ανεβάζουν στα 208 τα άτομα που έχουν νοσηλευθεί συνολικά με γρίπη, ενώ αυτήν τη στιγμή 53 ασθενείς παραμένουν σε ΜΕΘ.
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη και είναι επιβαρυμένοι με χρόνια νοσήματα επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο της εποχικής γρίπης βρίσκεται σε αποδρομή, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η φετινή έξαρση της γρίπης αιφνιδίασε με την έντασή της την πλειονότητα των πολιτών, που είχαν «εφησυχάσει» μετά την περυσινή χρονιά, καθώς η δραστηριότητα της νόσου ήταν ήπια. Τη μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζουν γονείς με μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, ωστόσο η φετινή γρίπη δεν φαίνεται να κάνει ιδιαίτερες «διακρίσεις» όσον αφορά στην ηλικία.

«Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος επικρατεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1) του ιού της γρίπης», επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού. Οπως διευκρινίζει, το συγκεκριμένο στέλεχος ιού είναι πιο ισχυρό σε σχέση με τον Α (Η3Ν2) που επικράτησε την περυσινή περίοδο, και έχει την ιδιότητα να προσβάλει ακόμη και νέες ηλικίες, αλλά και να προκαλεί πιο βαριές νοσήσεις. Επιπλέον, η γρίπη φέτος «επισκέφθηκε» τη χώρα μας 2-3 εβδομάδες νωρίτερα. Και για άλλη μία χρονιά βρήκε τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτήν, στην πλειονότητά τους, ανεμβολίαστους. Μόλις το 30% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη εμβολιάστηκε.

«Ενώ ως λαός “αγαπάμε” τα εμβόλια, γεγονός που αποδεικνύεται από το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που φτάνει ακόμα και το 98%, ειδικά για το εμβόλιο της γρίπης υπάρχει κάποια απαξίωση, ειδικά την εποχή της πανδημίας γρίπης», σημειώνει η κυρία Κρεμαστινού.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!