Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Έντονες διεργασίες για την επόμενη ημέρα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Οι επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellas On Line και της FORTHnet γίνονται αφορμή για να ενταθούν οι συζητήσεις σχετικά με το ποια θα είναι η μορφή των σχημάτων που θα απομείνουν στην αγορά, ποιες υπηρεσίες θα προσφέρουν στους καταναλωτές και ποιες επιχειρηματικές συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να παρασχεθούν αυτές οι υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, εγείρεται ήδη ένα σοβαρό ερώτημα: θα υπάρξει και 3η συνδρομητική τηλεόραση; Την «αντέχει» η αγορά;


Αυτό που ομολογούν όλα τα στελέχη του κλάδου, είναι ότι η αγορά έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η κινητή τηλεφωνία έπαψε να είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά» για τον κλάδο. Η κρίση από τη μία και η ωρίμανση της αγοράς από την άλλη, έχει οδηγήσει σε κάμψη των πωλήσεων η οποία ακόμη δεν έχει ανακοπεί. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη μείωση, έχει αρχίσει να γίνεται πλέον προφανής: παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και παροχή περισσότερων υπηρεσιών σε συσκευασία «πακέτου». Το tripleplay ως έννοια αρχίζει και γίνεται παρελθόν και σταδιακά περνάμε στο quadplay ένα πακέτο το οποίο θα προσφέρεται στον συνδρομητή και θα περιλαμβάνει:
  1. Σταθερή τηλεφωνία
  2. Κινητή τηλεφωνία
  3. Γρήγορη σύνδεση στο internet και
  4. Συνδρομητική τηλεόραση
Ειδικά για την τελευταία, το μοντέλο ανάπτυξης έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες. Το «ελιτίστικο» προϊόν με την υψηλή μηνιαία συνδρομή, έχει δώσει τη θέση του σε μια υπηρεσία η οποία προσφέρεται με αρκετά χαμηλότερη τιμή αν συνδυαστεί με σταθερή τηλεφωνία και internet. Αυτό κάνει η FORTHnet αυτό κάνει και ο ΟΤΕ. Και έχει την εξήγησή της αυτή η τακτική. Η συνδρομητική τηλεόραση έχει πολλά πάγια κόστη. Τα δικαιώματα για τη μετάδοση του Champions League καταβάλλονται και είναι συγκεκριμένα, είτε η εταιρεία έχει 500 συνδρομητές είτε έχει 500.000. Τι θέλει λοιπόν η εταιρεία που διαχειρίζεται τη συνδρομητική τηλεόραση; Να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνδρομητική βάση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα δούμε άμεσα τη FORTHnet να συνεργάζεται –πιθανότατα κατόπιν μετοχικών ανακατατάξεων- με την Wind ή την Vodafone, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα δούμε τον ΟΤΕ να βγάζει ακόμη περισσότερα πακέτα τύπου «όλα σε ένα».

Εγείρεται ένα ερώτημα: Η Vodafone φαίνεται να εξαγοράζει την HOL. H FORTHnet θα συνεργαστεί –ή θα εξαγοραστεί- με μια εκ των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Ο ΟΤΕ αναπτύσσεται αυτόνομα καθώς μπορεί από μόνος του να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες. Φαίνεται λοιπόν να διαμορφώνονται τρία επιχειρηματικά σχήματα (OTE, Vodafone, Wind) και να υπάρχουν δύο συνδρομητικές τηλεοράσεις. Αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον. Ή οι συνδρομητικές τηλεοράσεις θα γίνουν τρεις (σ.σ πχ. θα μπορούσαμε για παράδειγμα να δούμε την HOL να αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες TV από τη στιγμή που θα ενταχθεί στον όμιλο της Vodafone) ή τα επιχειρηματικά σχήματα θα γίνουν δύο. Το που θα καταλήξει μετοχικά η FORTHnet, ίσως είναι η αφετηρία ευρύτερων ανακατατάξεων στον κλάδο.

http://www.fpress.gr

1 σχόλιο:

  1. στην συνδρομητική τηλεόραση βλέπουμε την κυριαρχία της forthnet-nova να έχει την μερίδα του λέοντος και να ακολουθεί με διαφορά ο οτε, δεν νομίζω να βρεθεί εταιρία που μπορεί να χτυπήσει την nova ούτε σε πρόγραμμα αλλά ούτε φυσικά σε τιμή, δεν νομίζω δηλ. να χωράει και άλλος πάροχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!