Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πρόσφατα, η ερευνήτρια ψυχολόγος Dr. Emma Russell από τη Μεγάλη Βρατανία, πραγματοποίησε μια έρευνα-μελέτη η οποία αποκαλύπτει ότι τα e-mail στην εργασία μπορεί και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των εργαζομένων. Όχι βέβαια μόνο των ίδιων αλλά και των φίλων ή και των συναδέλφων τους.
Η ερευνήτρια θεωρεί πως το καλύτερο είναι να μην απαντάμε στα email μόλις τα λαμβάνουμε ακόμη και αν έχουμε ολοκληρώσει το εργασιακό μας ωράριο. Η έρευνά της αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτή δεν το κάνουν, αντιθέτως σπεύδουν να απαντήσουν αμέσως στα μηνύματα που λαμβάνουν.
Η Emma Russell υποστηρίζει πως αυτή η συνήθεια είναι επιβλαβής για την ψυχική μας υγεία και μπορεί να έχει επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα την ανικανότητα να «απενεργοποιήσετε τη λειτουργία εργασίας» (work mode). Η ίδια έχει προσδιορίσει συνολικά 7 αρνητικές συμπεριφορές που δημιουργούνται από την σύγχρονη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Όπως εξηγεί οι συμπεριφορές είναι οι εξής: «Συνεχής αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λήψη/απάντηση, αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός ωραρίου, αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ έχετε παρέα, αγνόηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απαίτηση αποδεικτικού ανάγνωσης, άμεση ανταπόκριση σε μια ειδοποίηση και οι αυτόματες απαντήσεις».
Οι αρχαίοι έλεγαν «Παν μέτρον άριστον» και αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού όπως δηλώνει η Russell, οι συμπεριφορές αυτές είναι ικανές να φέρουν θετικά αποτελέσματα, αρκεί να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Η κατάχρηση μόνο προβλήματα θα φέρει στην ψυχολογία μας.
Όπως δήλωσε η ερευνήτρια στο PsychCentral: «Ορισμένοι εργαζόμενοι έγιναν τόσο παθιασμένοι με τα e-mail που ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν ακόμη και το λεγόμενο ‘ειδοποιήσεις – φάντασμα’, όπου νομίζουν ότι το τηλέφωνό τους δονείται ή κάνει μπιπ με ένα εισερχόμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όταν στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει».
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!