Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι ένα διαχρονικό πολιτιστικό και τουριστικό σύμβολο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
H πλούσια ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896 ως την επιτυχία του 2004 που γνώρισε και πάλι στιγμές αγωνίας και συγκίνησης. Πρόκειται για το μοναδικό μαρμάρινο Στάδιο στον κόσμο το οποίο έχει… τα δικά του αρχαιολογικά μυστικά.
Εσείς τα γνωρίζετε; Αν όχι, ελάτε να τα ανακαλύψουμε μαζί.
- Η κρύπτη εισόδου στο στάδιο: Ακριβώς επάνω από την είσοδο της αρχαίας υπόγειας διόδου (την χρησιμοποιούσαν κάποτε οι αθλητές για να μπουν στον στίβο) βρίσκεται σήμερα το αποδυτήριο, που κατασκευάστηκε για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί από το εσωτερικό του στη δίοδο ενώ η δεύτερη είσοδός της βρίσκεται στη σημερινή οδό Αρχιμήδους. Η στοά με μήκος 57 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα θεωρείται ότι ανοίχτηκε την εποχή του Λυκούργου.
- Ο ναός της Τύχης: Αυτό που έχει μείνει σήμερα είναι μόνο κάποια ίχνη από την υποδομή της κλίμακας που οδηγούσε στον ναό της Τύχης στην ανατολική κλιτύ του Αρδηττού. Στην κορυφή του λόφου μπορεί να δει κανείς μια εντυπωσιακή κατασκευή από λίθους ύψους περίπου 15 μέτρων, που αποτελούσε που ήταν το ανάλημμα του ανδήρου. Στο μικρό ναό που βρισκόταν εκεί, υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς, πρώτη ιέρεια της οποίας ήταν η γυναίκα του Ηρώδη, η Ρήγιλλα.
- Το ιερό πλοίο: Στη κορυφή του λόφου της Άγρας υπήρχε ένα κτίσμα στο οποίο τοποθετούσαν οι Αθηναίοι το ιερό πλοίο. Το πλοίο αυτό μετέφερε το πέπλο της θεάς Αθηνάς κατά την Πομπή των Παναθηναίων. Μάλιστα υπήρχε κρυφός μηχανισμός που βοηθούσε να τοποθετηθεί το πλοίο στον λόφο.
- Νεκροταφείο: Χρόνια πριν, κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης του Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ήρθαν στο φως 31 τάφοι διάφορων ειδών, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 3ο-4ο αι.μ.Χ. Αποκαλύφθηκε ότι στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το νέο κτίριο των χώρων υγιεινής , υπήρχε ένα αρχαίο νεκροταφείο.
- Σαρκοφάγος: Στον ανατολικό περιμετρικό διάδρομο του Σταδίου, αποκαλύφθηκε μία μαρμάρινη σαρκοφάγος του 2ου αι.μ.Χ., με εξαιρετική διακόσμηση, που περιβάλλεται από κτιστό τοίχο. Πολύ κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε είχε ανακαλυφθεί το 1904 η λεγόμενη σαρκοφάγος του Ηρώδη Αττικού.
- Σαρκοφάγος του Ηρώδη Αττικού: Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιμελημένη σαρκοφάγο που βρέθηκε πριν από έναν αιώνα. Στο εσωτερικό της έκρυβε έναν σκελετό που ήταν τοποθετημένος σε λάρνακα από μολύβι και αυτή σε δεύτερη από ξύλο, ενώ το μαρμάρινο βάθρο που την περιέβαλλε φέρει την επιγραφή «ήρωι τω Μαραθωνίω». Οι μελετητές θεωρούν ότι πρόκειται για το ταφικό μνημείο του Ηρώδη, αν και ο σκελετός ήταν πολύ μεταγενέστερος.
- Η βαλβίδα: Στο σημείο γένεσης της σφενδόνης του Σταδίου,  εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται ένας αρράβδωτος κιονίσκος, υπάρχουν τα κατάλοιπα μιας σειράς
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!