Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Εκατομμύρια ζωές θερίζει η βότκα στη Ρωσία. Σύμφωνα με νέα μελέτη, 1 στους 4 άνδρες Ρώσους πεθαίνει σε ηλικία κάτω των 55 ετών και κύρια αιτία για αυτό είναι το πολύ αλκοόλ. Μάλιστα ο συνδυασμός με το κάπνισμα, είναι ακόμη πιο θανατηφόρος.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", διαπίστωσε πως όσοι έπιναν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα μπουκάλι εβδομαδιαίως. Αναλυτικότερα, ένας γερός πότης (πάνω από ενάμισι λίτρο βότκα την εβδομάδα) και ταυτόχρονα καπνιστής, ηλικίας 35 έως 54 ετών, είχε 35% κίνδυνο πρόωρου θανάτου έναντι μόνο 16% για κάποιον που έπινε λιγότερο από μισό λίτρο βότκα την εβδομάδα. Οι κίνδυνοι πρόωρου θανάτου για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (55 έως 74 ετών) ήσαν 64% και 50% αντίστοιχα.
Μια παλαιότερη και μικρότερη έρευνα πριν από πέντε χρόνια, που είχε δημοσιευτεί στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα για τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης βότκας, η οποία στη Ρωσία είναι πολύ φθηνή (μισό λίτρο κοστίζει γύρω στα 150 ρούβλια, δηλαδή περίπου τρία ευρώ).
Η αυξημένη πρόωρη θνησιμότητα μεταξύ των "γερών ποτηριών" αποδίδεται από τους επιστήμονες στην τοξικότητα του αλκοόλ, στην πρόκληση ατυχημάτων, στην αύξηση των περιστατικών σωματικής βίας και των αυτοκτονιών, καθώς και στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών (καρκίνος του λαιμού και του ήπατος, φυματίωση, πνευμονία, παγκρεατίτιδα, ηπατοπάθεια, καρδιοπάθεια κ.α.).
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!