Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Υποδυόταν τον κλασικό καουμπόι σε διαφημίσεις της δεκαετίας του ’70

Ενα από τα πιο αρχετυπικά σύμβολα του κόσμου της διαφήμισης – και ενός κόσμου που το τσιγάρο και το κάπνισμα ήταν ακόμη παντού – έφυγε αθόρυβα πριν από λίγες ημέρες: Ο Ερικ Λόουσον, ο δευτεροκλασάτος ηθοποιός που ενσάρκωσε τον σκληροτράχηλο «άνδρα του Marlboro» στις διαφημίσεις της δεκαετίας του ’70, πέθανε σε ηλικία 72 ετών.

Οπως είπε η σύζυγός του, Σούζαν Λόουσον, την Κυριακή, ο Ερικ πέθανε στις 10 Ιανουαρίου από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία οφειλόταν στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από την οποία υπέφερε.

Ο Λόουσον, ηθοποιός που είχε κάνει περάσματα από τις αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές «Baretta» και «The Streets of San Francisco» μέχρι που τον ανακάλυψε η διαφημιστική εταιρεία που είχε τον λογαριασμό της Marlboro για να γίνει ο κλασικός καουμπόι με το τσιγάρο στο στόμα στις καταχωρήσεις της περιόδου 1978-1981.

Τότε φάνταζε μια τέλεια επιλογή: Καπνιστής από τα 14 του, με τα αδρά χαρακτηριστικά του άνδρα που θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον άνθρωπο πρότυπο του «αμερικανικού τρόπου ζωής».

Αργότερα όμως ο Λόουσον συμμετείχε σε διαφημιστικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος και μάλιστα είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα φιλμάκι – παρωδία ακριβώς αυτών των διαφημίσεων που τον είχαν κάνει διάσημο σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, εθισμένος στο κάπνισμα, ο Λόουσον δεν μπόρεσε να το κόψει παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά. «Ηξερε ότι τα τσιγάρα τον είχαν στο χέρι. Ηξερε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει» είπε η γυναίκα του.

Οπως σημειώνει το Associated Press, δύο άλλοι ηθοποιοί που συμμετείχαν σε διαφημίσεις των τσιγάρων Marlboro πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο Ντέιβιντ Μίλαρ πέθανε από εμφύσημα το 1987 και ο Ντέιβιν ΜακΛιν νικήθηκε από τον καρκίνο του πνεύμονα το 1995.

http://www.alexiptoto.com 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!