Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλή καρδιακή λειτουργία, ρυθμίζοντας τη χοληστερόλη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και αγγειοδιασταλτική δράση. Ωστόσο, μία νέα ισπανική μελέτη κατέδειξε ότι ελαιόλαδο κάνει καλό και στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, σε μελέτη που διήρκεσε δύο χρόνια, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο είχαν υψηλότερα επίπεδα της οστεοκαλσίνης.
Πρόκειται για μια πρωτεΐνη, που εκκρίνεται από τα κύτταρα σχηματισμού του οστού και τα υψηλά επίπεδα της οστεοκαλσίνης αποτελούν ένα δείκτη των γερών οστών.
Η έρευνα έδειξε πως μόνο η μεσογειακή δίαιτα με ελαιόλαδο συνέβαλε στην αύξηση της οστεοκαλσίνης και άλλων παραγόντων ανάπτυξης των οστών, στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου ορού, αλλά και στην έκκριση ινσουλίνης. Μία θεωρία αναφέρει ότι η οστεοκαλσίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αντοχής στην ινσουλίνη, η οποία έχει συνδεθεί με ασθενέστερα οστά.
Οι έρευνες έχουν δείξει χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης στον ευρωπαϊκό νότο, όπου η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι μεγαλύτερη.
Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας κατέδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο και χαμηλή σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με υγιή οστική πυκνότητα στις γυναίκες σε όλη τους την ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να οφείλεται και στα αντιοξειδωτικά, που περιέχει το ελαιόλαδο.
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!