Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Έρχεται η μέρα που θα πρέπει να ξεχάσουμε καλώδια και Wi-Fi αφού ερευνητές από την Κίνα δημιουργούν τα νέα φωτοδίκτυα που αναμένεται να… κλέψουν την παράσταση!
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Fudan στην Shanghai, παρουσίασαν την νέα αυτή τεχνολογία, η οποία μεταφέρει δεδομένα ως φως αντί ως ραδιοκύματα όπως συνηθίζεται και μπορεί να είναι 10 φορές πιο γρήγορη από το συνηθισμένο ασύρματο δίκτυο/Wi-Fi.
Την εφεύρεση αυτή την ονόμασαν Li-Fi και η λειτουργία της είναι η εξής: Τα δεδομένα μεταφέρονται από μία λάμπα LED η οποία "αναβοσβύνει" με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν το 1 δις. φορές το δευτερόλεπτο! Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι. Εν συνεχεία ο δέκτης που υπάρχει σε ένα pc ή σε μια κινητή συσκευή αποκωδικοποιεί το "φως" και το μετατρέπει σε δεδομένα. Το θετικό με τις λάμπες LED είναι ότι μπορούν να ρυθμιστούν και να λειτουργούν με τέτοια ταχύτητα, ώστε τα δεδομένα να μεταφέρονται με δεκαπλάσια ταχύτητα από αυτή που διαθέτει ένα συμβατικό ασύρματο δίκτυο.
Μέσα στον επόμενο μήνα οι ερευνητές θα αποκαλύψουν δέκα τέτοιους πρωτότυπους λαμπτήρες LED στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας στη Shanghai. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο νέος τρόπος σύνδεσης είναι πιο γρήγορος, πιο οικονομικός και πιο αποτελεσματικός.
Ο βασικός περιορισμός όμως του Li-Fi είναι ότι η συσκευή ή ο χειριστής της θα πρέπει να βρίσκεται στο οπτικό πεδίο της λάμπας. Αν ο χειριστής του pc μετακινηθεί σε άλλο δωμάτιο δεν θα έχει σήμα, εκτός βέβαια και αν έχει προβλέψει όλες οι λάμπες στο σπίτι να είναι ίδιου τύπου και συνδεδεμένες στο δίκτυο. Επίσης, είναι φυσικό η σύνδεση να χάνεται όταν σβήσει η λάμπα.
Τον όρο Li-Fi (Light-Fidelity) εισήγαγε ο καθηγητής Harald Haas (Γερμανός φυσικός και καθηγητής φορητών επικοινωνιών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου) και περιγράφει έναν τύπο τεχνολογίας επικοινωνίας μέσω του ορατού φάσματος του φωτός. Το 2011 ο Harald Haas έδειξε πώς ένας ειδικά διαμορφωμένος λαμπτήρας LED έκανε stream (εκπομπή) ένα βίντεο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όταν έβαλε το χέρι του μπροστά στο φως το βίντεο διακόπηκε.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!