Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η γκιλοτίνα που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση τριών νεαρών Γερμανών αντιναζιστών αντιστασιακών το 1943, εντοπίστηκε σε μια αποθήκη του Εθνικού Μουσείου της Βαυαρίας στο Μόναχο, φέρνοντας πονοκέφαλο στις αρχές.
Η ανακάλυψη έβαλε σε δίλημμα τους αρμόδιους, για το αν θα πρέπει να εκθέσουν το μακάβριο εύρημα στο κοινό. Σε μια παλαιότερη έκθεση είχε παρουσιαστεί η γκιλοτίνα, όχι όμως στο σωστό ιστορικό πλαίσιο: τότε χρησιμοποιήθηκε για να κόβει κεφάλια από κούκλες, καθώς δεν είχε γίνει αντιληπτό από κανέναν ότι ήταν το όργανο με το οποίο εκτελέστηκαν τα μέλη του Λευκού Ρόδου, μια οργάνωση ιδιαίτερου κύρους, που τιμάται ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Η συγκεκριμένη γκιλοτίνα χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση της Σόφι Σολ, του αδελφού της Χανς και του Κρίστοφ Προμπστ στις 22 Φεβρουαρίου 1943 στη φυλακή Στάντελχαϊμ του Μονάχου.

Τη χρονιά εκείνη οι Ναζί εκτέλεσαν συνολικά επτά μέλη του Λευκού Ρόδου, της οργάνωσης φοιτητών που μοίραζαν αντιναζιστικά φυλλάδια στο πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Στην ιστορική φωτογραφία απεικονίζεται και ο δήμιος των αδελφών Σολ, Johann Reichhart, ο οποίος εκτέλεσε έως 3.000 καταδικασμένους αντιστασιακούς κρατούμενους
Η μοναδική άλλη σοβαρή αντιστασιακή οργάνωση, των αξιωματικών που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ, πνίγηκε επίσης στο αίμα.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Βαυαρίας Λούντβιχ Σπένλε είπε ότι θα συζητήσει με τους ειδικούς το πώς θα μπορούσε να εκτεθεί η γκιλοτίνα. "Δεν είναι ένα αντικείμενο που μπορεί κανείς να παρουσιάσει χωρίς τον ανάλογο σεβασμό", σημείωσε.
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!