Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

98 - Ο Τραϊανός διαδέχεται τον θετό του πατέρα, Νέρβα, ως Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1186 - Ο Ερρίκος ΣΤ', γιος και κληρονόμος του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α' Βαρβαρόσσα, παντρεύεται την Κωνσταντία της Σικελίας.

1606 - Αρχίζει στην Αγγλία η δίκη του Γκάι Φωκς και άλλων συνωμοτών για τη συμμετοχή τους στη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» εναντίον του Κοινοβουλίου και του Ιάκωβου Α' της Αγγλίας.

1785 - Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο στις Η.Π.Α.

1888 - Ιδρύεται στην Ουάσινγκτον η National Geographic Society.

1897 - Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897: Αποπλέει το, σχεδόν νεότευκτο, θωρηκτό «Ύδρα» με διοικητή της θωρηκτής μοίρας τον Ναύαρχο Αριστείδη Ράινεκ, ακολουθούμενο από τα «Μυκάλη» και «Πηνειός».

1937 - ΕΣΣΔ: Ο κομματικός και πολιτικός ηγέτης του ΚΚΣΕ Νικολάι Μπουχάριν συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για συμμετοχή στο «Αντισοβιετικό Μπλοκ». Έναν χρόνο αργότερα εκτελείται.

1945 - Ως πρώτο των κυρίων στρατοπέδων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς απελευθερώνεται το Άουσβιτς Ι Μόνοβιτς από τον 60ο Στρατό, επικεφαλής του οποίου είναι ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν.

1967 - Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στις ΗΠΑ, μια ξαφνική πυρκαγιά μέσα στην κάψουλα ελέγχου της διαστημικής αποστολής Απόλλο 1, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής εκτόξευσης, οδήγησε στο θάνατο τους αστροναύτες Βίρτζιλ «Γκας» Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι.

1972 - Την Ελλάδα της χούντας, αναγνωρίζοντας η Γαλλία, επισκέπτεται επίσημα ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν ντε Λιποφσκί κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: "Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις ως προς την Δημοκρατία. Τούτο όμως δεν έχει καμία σημασία, διότι κάθε κράτος είναι ελεύθερο να έχει οιανδήποτε προτίμηση ως προς τη μορφή της διακυβέρνησής του. Η γαλλική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την αρχή της μη ανάμιξης εις τα εσωτερικά των άλλων χωρών". Ακολούθησαν πολλές επίσημες επαφές για έργα και προμήθειες.

1979 - Καθιερώνεται ως εθνική σημαία αυτή που φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες εναλλασσόμενες με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

2002 - Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ κερδίζει δημοψήφισμα και εξασφαλίζει την παράταση της θητείας του Προέδρου από τα 5 στα 7 χρόνια. Έτσι, η θητεία του θα διαρκέσει ως το 2009.

2006 - Ο Μανουέλ Σελάγια ορκίζεται Πρόεδρος της Ονδούρας.

http://www.enikos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!