Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Στις 8 Ιανουαρίου 1905 χιλιάδες άοπλων συγκεντρώνονται στα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης στη Ρωσία και πυροβολούνται από τον Τσαρικό στρατό. Η μέρα έμεινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή.

475 - Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ζήνων αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Τον έλεγχο της αυτοκρατορίας αποκτά ο στρατηγός Βασιλίσκος, ο οποίος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.

1127 - Στρατιώτες της Δυναστείας Τσιν πολιορκούν και καταλαμβάνουν την Καϊφένγκ, την πρωτεύουσα της Δυναστείας των Σονγκ στην Κίνα, και αιχμαλωτίζουν τον αυτοκράτορα Τσιντσόνγκ και άλλους, τερματίζοντας τη Δυναστεία των Βορείων Σονγκ.

1349 - Οι κάτοικοι της Βασιλείας στην Ελβετία καίνε ζωντανούς τους Εβραίους της πόλης θεωρώντας τους υπεύθυνους για την πανώλη.

1431 - Στη Ρουέν της Γαλλίας, όπου βρίσκεται η έδρα της αγγλικής κατοχικής κυβέρνησης, αρχίζει προδικαστική έρευνα για την Ιωάννα της Λωραίνης.

1792 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Ιασίου, με την οποία τερματίστηκε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1787-1792.

1823 - Η Ρωσία προτείνει στις Μεγάλες Δυνάμεις, για να λυθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των Ελλήνων, να συσταθούν στην Ελλάδα 3 ηγεμονίες φόρου υποτελείς στο Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι 3 ηγεμονίες θα ήταν: Πελοποννήσου και Κρήτης, Θεσσαλίας και Αττικής και τελευταία η ηγεμονία Δυτικής Ελλάδος, ενώ εκπρόσωπος τους θα ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

1905 - Ρωσική Επανάσταση: Χιλιάδες άοπλων συγκεντρώνονται στα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης και πυροβολούνται από τον Τσαρικό στρατό. Η μέρα έμεινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή.

1917 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ράφα

1938 - Ο Διάδοχος Παύλος της Ελλάδας νυμφεύεται την Φρειδερίκη Πριγκίπισσα του Ανοβέρου, Αθήνα.

1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Ελληνικό Υποβρύχιο «Τρίτων» κατά τη διάρκεια της τρίτης πολεμικής περιπολίας στο Στενό του Οτράντο, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δ. Ζέπο, βυθίζει το ιταλικό υποβρύχιο «Neghelli».

1945 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων.

2005 - Παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές στις οποίες νικητής αναδεικνύεται ο Μαχμούντ Αμπάς.

http://www.enikos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!