Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Με μία μπύρα στο χέρι κι ένα τσιγάρο, μια ομάδα αλκοολικών, ετοιμάζεται στις εννέα το πρωί σε έναν κήπο πίσω από ένα σπίτι στο Άμστερνταμ, να καθαρίσει τους γύρω δρόμους. Για αυτή τους την εργασία, οι άνδρες θα λάβουν 10 ευρώ, μισό-πακέτο καπνού καθώς και πέντε κουτιά μπύρας – δύο για να ξεκινήσουν τη μέρα, δύο για το μεσημεριανό γεύμα και ένα για μετά τη δουλειά.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Gerrie Holterman, ο οποίος ηγείται το πρόγραμμα αυτό της Rainbow Foundation, η οποία χρηματοδοτείται από το ολλανδικό κράτος είπε σχετικά: “Ο στόχος μας είναι να τους κρατήσουμε απασχολημένους, για να τους βάλουμε να κάνουν κάτι, ώστε να μην αποτελούν πλέον ένα πρόβλημα στο πάρκο,» και πρόσθεσε ότι «αυτή η ομάδα των χρόνιων αλκοολικών ενοχλούσαν στο πάρκο του Oosterpark στο Άμστερνταμ με μάχες, θόρυβους, και προσβλητικές παρατηρήσεις στις γυναίκες”.
Οι αλκοολικοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 10 ατόμων, και κάθε ομάδα εργάζεται τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Η μέρα ξεκινά στις 9:00 το πρωί, με τους εργαζόμενους να πίνουν δύο μπύρες και λίγο καφέ, αν είναι επιθυμητό, πριν πάνε να καθαρίσουν τους δρόμους. Για μεσημεριανό γεύμα, η ομάδα επιστρέφει στο υπόστεγο όπου παίρνουν δύο ακόμα μπύρες κι ένα πιάτο ζεστό φαγητό, πριν ξεκινήσουν την απογευματινή βάρδια. Η εργάσιμη ημέρα τελειώνει με άλλη μία μπύρα περίπου κατά τις 15:30.
Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες δηλώνουν ευχαριστημένοι, αφού όλοι συμμετέχουν εθελοντικά, ενώ οι κάτοικοι επίσης φαίνονται ευτυχείς, χαιρετώντας τους καθαριστές όταν εργάζονται. Ωστόσο το θέμα διχάζει κατά πόσο η εργασία αυξάνει την κατανάλωση του αλκοόλ καθώς όταν οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν γυρίζουν πίσω στις παλιές τους συνήθειες.
 aftodioikisi.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!