Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Από τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του του 2014, θα ξεκινήσει η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στην EgnatiaPost ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Συνολικά θα τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων σε 800 σημεία του κέντρου της πόλης, αλλά και σε κεντρικά σημεία των υπόλοιπων πέντε δημοτικών ενοτήτων. Από αυτά τα 400 σημεία βρίσκονται στην Α' Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και κυρίως κοντά σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σήμερα στο στάδιο συγκρότησης μιας ομάδας στελεχών από τις διευθύνσεις Αρχιτεκτονικού και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθορίσει τα σημεία που θα υπογειοποιηθούν οι κάδοι απορριμμάτων.

Όπως είπε ο κ. Παππάς, οι περισσότεροι από τους υπόγειους κάδους θα έχουν χωρητικότητα 3.000 λίτρα και πάνω από αυτούς, στην επιφάνεια της γης, θα υπάρχει μία χοάνη, στην οποία θα ρίχνει ο κάθε πολίτης τα σκουπίδια. «Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων σημαίνει μια διαφορετική εικόνα στον αστικό χώρο, αφού τα σκουπίδια δε θα φαίνονται. Παράλληλα, οι χώροι που καταλαμβάνουν σήμερα οι υπέργειοι κάδοι, θα αποδοθούν ως ελεύθεροι για χρήση στους πολίτες», είπε στην EgnatiaPost ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου προκαλεί η έλλειψη χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε, υποβλήθηκε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο, αλλά δε δόθηκε χρηματοδότηση. Τώρα η υπηρεσία επιχειρεί να εντάξει το έργο στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών, από το οποίο περιμένει την έγκριση. «Δυστυχώς, όμως, οι εγκρίσεις από το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών καθυστερούν πάρα πολύ. Οι αρχικές εγκρίσεις καθυστερούν περίπου ένα έτος, ενώ για να ολοκληρωθεί το πλήθος των εργασιών, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια», είπε ο κ. Παππάς.

Press container στις αγορές

Έξι press containers, χωρητικότητας από 7 έως 12 τόννων, προκειμένου να δέχονται μεγάλο όγκο απορριμμάτων, θα τοποθετήσει η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στις αγορές (Βλάλη, Μοδιάνο κλπ.) και σε χώρους με πολλά καταστήματα εστίασης, όπου συγκεντρώνονται πολλά και δύσκολα απορρίμματα.

«Στα μεγάλα κοντέινερς θα πρεσάρονται τα απορρίμματα κι έτσι θα χωράνε περισσότερα. Είναι πολύ σημαντικό ότι δε θα φαίνονται τα σκουπίδια στις κεντρικές αγορές», είπε ο κ. Παππάς.

http://egnatiapost.gr 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!