Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Με βασικό στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικό προορισμό, και με πρωτότυπες δράσεις για τη φετινή, τρίτη κατά σειρά, χρονιά,  ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης- Thessaloniki Food Festival 2013,  από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2013, σε χώρους του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, σε γειτονιές, σε καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, στα  μουσεία, στις πλατείες και σε χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς  της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ο Συντονιστής του  Thessaloniki Food Festival 2013, Λευτέρης Ελευθεριάδης και η Ειδική συνεργάτης, για τα παιδικά προγράμματα του Φεστιβάλ, Σύλβια Κουμεντάκη παρουσίασαν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαστρονομίας και έδωσαν την πολυδιάστατη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης μέσα από μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μας φέρνουν κοντά στα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

«Προχωρώντας στην τρίτη του χρονιά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης- Thessaloniki Food Festival 2013, βελτιώνεται και πρωτοτυπεί», δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας επισημαίνοντας ότι: «στοχεύουμε στην μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του Φεστιβάλ από το 2014 και προσδοκούμε να θέτουμε υπό την αιγίδα του γαστρονομικά γεγονότα της πόλης». Επιπλέον ο Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι τα γαστρονομικά ταξίδια των γεύσεων της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησαν από το Τορόντο του Καναδά θα συνεχιστούν  με δράσεις στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες στη Στοκχόλμη και στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Thessaloniki Food Festival.

Η πρόταση για τη Νέα Ελληνική Καντίνα, τα εργαστήρια για παιδιά, τα cooking masterclasses με γνωστούς chef, σε ξενοδοχεία αλλά και στις λαϊκές αγορές της πόλης, τα δρομολόγια (taste the history on the bus) με την πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ, των Θεσσαλονικιώτικων γευστικών διαδρομών στη νεοελληνική, ποντιακή, πολίτικη κι εβραϊκή κουζίνα, η ελληνική και διεθνής αγορά για την παρουσίαση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, οι επισκέψεις σε μουσεία, οι δράσεις της Λέσχης  Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η «επιστροφή»στο Festival του ήρωα- chef Καραγκιόζη για να μαγειρέψει ελληνικά φαγητά για το Σαράι, είναι ορισμένες μόνο από τις 40 μικρές και μεγάλες δράσεις του Φεστιβάλ ανέφερε ο συντονιστής και του φετινού προγράμματος, Λευτέρης Ελευθεριάδης, παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα το οποίο αναγράφεται πλήρως στην ιστοσελίδα του Thessaloniki Food Festival,  http://foodfestival.thessaloniki.gr/

Στα σημαντικά παιδικά προγράμματα που εμπεριέχει η δράση αναφέρθηκε η ειδική συνεργάτης του Φεστιβάλ, Σύλβια Κουμεντάκη, και επισήμανε: «η διατροφική διαπαιδαγώγηση που προσφέρεται στα παιδιά μέσω της διασκέδασης της ενημέρωσης και του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική για τις διατροφικές επιλογές τους ως ενήλικες»,  συμπληρώνοντας ότι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τα παιδιά και για τη φετινή χρονιά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε ολιγόλεπτη πρωτότυπη ταινία με τίτλο: «Για μια μερίδα ελευθερία» που αναφέρεται στην παραδοσιακό έδεσμα της Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα και δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ, στη διάρκεια του μαθήματος «Ταξιδιωτική Δημοσιογραφία-Επικοινωνία και Social Media» στο πλαίσιο βιωματικής γαστριμαργικής εμπειρίας των σπουδαστών. Την ομάδα παραγωγής αποτελούν οι φοιτητές: Καλλιοντζή Χαρά, Καμήλαλης Θάνος, Λέντζας Γιώργος, Παπαϊωάννου Ιωάννα και Τσαλκιτζόγλου Δήμητρα.

Για τη φετινή χρονιά ο θεσμός φιλοξενεί πρωτότυπες δράσεις που δίνουν ακόμα πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στο Thessaloniki Food Festival 2013 και  είναι:
  • η Νέα Ελληνική Καντίνα που διεξάγεται για πρώτη φορά και είναι το αντίθετο της εξεζητημένης γκουρμέ κουζίνας, αφού πρόκειται για γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, που όμως διατηρεί τα στοιχεία της παράδοσης, δίνοντας ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Η εκδήλωση της καντίνας θα διοργανωθεί στις 22 Νοεμβρίου στις 18:00-20:00, θα είναι ανοιχτή προς το κοινό και θα διεξαχθεί στην πλατεία Αριστοτέλους.
  • το ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων σε μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (πινακοθήκη). Η εκδήλωση αυτή ονομάζεται Yummy Museums και το θέμα του μενού θα είναι εμπνευσμένο από τους πίνακες των μουσείων, ενώ θα συνοδεύεται από σύντομο φυλλάδιο που θα αναφέρεται στο έκθεμα και τη γευστική πρόταση που το συνοδεύει.
  • η προσφορά φαγητού στο τουριστικό λεωφορείο της πόλης. Στην εκδήλωση Taste the history on the bus θα σερβίρεται finger food από γεύσεις που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2000 χρόνια.
Συνεχίζονται επιπλέον, οι πετυχημένες δράσεις:
  • «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10€», και
  • Οι «Γειτονιές των Γεύσεων» που διοργανώνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης (Λαδάδικα, Πλατεία Ναυαρίνου και Διαγώνιος), στις οποίες συμμετέχουν από μεζεδοπωλεία και ουζερί μέχρι gourmet εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια και ζαχαροπλαστεία που βρίσκονται εκεί, με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.
Επιπλέον σημαντικές εκδηλώσεις αποτελούν οι Greek και International Agora που θα διοργανωθούν στο φουαγιέ του Δημαρχείου, (23-24 Νοεμβρίου-πρώτο Σαββατοκύριακο- για την Ελληνική Αγορά και 30 Νοεμβρίου -1 Δεκεμβρίου-δεύτερο Σαββατοκύριακο- για τη Διεθνή Αγορά), από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00. Οι δράσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό και οι παραγωγοί και επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα τοπικά και παραδοσιακά αγαθά τους σε πάγκους.

Την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, που είναι και η τελευταία βδομάδα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, διοργανώνεται η Χριστουγεννιάτικη Αγορά, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν παιδιά, αλλά και ενήλικες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!