Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά και όμως η ενημέρωση της κατάστασής μας στο Facebook μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα πράγματα απ' ότι πιστεύουμε από την προσωπικότητά μας μέχρι την ψυχική μας υγεία.
Σύμφωνα με το thelocal, Σουηδοί ερευνητές ανέλυσαν τις καταχωρήσεις στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και εντόπισαν τη σκοτεινή τριάδα θεμάτων για τα οποία μιλούν οι διαταραγμένες προσωπικότητες του Facebook.
Στην έκθεση τους με τίτλο «The dark side of Facebook: Semantic representations of status updates predict the Dark Triad of personality», ο καθηγητής Sverker Sikström του Πανεπιστημίου Lund και ο Danilo García της Ακαδημίας Sahlgrenska αναφέρουν πως τα τρία στοιχεία είναι ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια και οι νευρώσεις. Όπως αναφέρουν τα kamarinia, αυτά τα τρία στοιχεία διακρίνονται αν στα posts υπάρχουν έντονα η αυτοπροβολή, η συναισθηματική απομάκρυνση, η επιθετικότητα και η διπλοπροσωπία.
Για την έρευνα τους, οι Σουηδοί επιστήμονες πήραν ως δείγμα 304 Αμερικανούς οι οποίοι έδωσαν άδεια να μελετηθούν τα status τους και τα posts τους. Από αυτά, ο García και ο Sikström, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που μελετά την σημασιολογία κάθε λέξης, μπόρεσαν να μελετήσουν αυτά που έγραφαν οι εθελοντές, για θέματα όπως πορνογραφία, πορνεία και αποκεφαλισμό.
Το ενδιαφέρον είναι πως ενώ τα αρνητικά του χαρακτήρα φαίνονται σε κάτι που γράφουμε, δεν ισχύει το ίδιο και για τα θετικά του χαρακτήρα μας όπως η κοινωνικότητα και η ευσυνειδησία. Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν να μην καυχιόμαστε στο Facebook και να μην χρησιμοποιούμε πολύ την λέξη εγώ στα status και στα posts μας.

Πηγή: iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!