Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Την ώρα που αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγογκραντ, το μεσημέρι της Κυριακής, έχει φτάσει τους 16 αφού ακόμη ένας άνδρας εξέπνευσε στο νοσοκομείο, έρχεται στο φως το πρόσωπο της γυναίκας που σκόρπισε το θάνατο στη Ρωσία.
Η Οκσάνα Ασλάνοβα αναγνωρίστηκε, σύμφωνα με φωτογραφία που ανέβασε στο twitter, το Russia Today, ως η «μαύρη χήρα» που ανατινάχθηκε στην είσοδο του σταθμού, λίγο πριν τους ανιχνευτές μετάλλων. Λέγεται πως πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό (στον οποίο είχαν χρησιμοποιηθεί 10 κιλά TNT και μεταλλικά θραύσματα για να είναι όσο το δυνατόν πιο φονικός) καθώς την πλησίαζε αστυνομικός, που είχε υποπτευθεί τις κινήσεις της.
Η Ασλάνοβα, σύμφωνα με το RT.com, ήταν στη λίστα των καταζητούμενων από τον Ιούλιο του 2012. Είχε παντρευτεί δυο φορές, και τις δυο με στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν πεθάνει, αναφέρει το LifeNews.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μαύρη χήρα» της επίθεσης στο Βόλγογκραντ ήταν στενή φίλη της γυναίκας καμικάζι που είχε ανατιναχθεί στις 21 Οκτωβρίου μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο. Είχε πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε στη χειραποσκευή της. Τότε είχαν σκοτωθεί 8 πολίτες και τραυματιστεί περίπου 50 επιβάτες.
Ήταν κι εκείνη από το Νταγκεστάν, όπως πιστεύεται πως ήταν και η Ασλάνοβα.
Η επίθεση έγινε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, 30 λεπτά πριν φτάσει στο σταθμό τρένο από τη Μόσχα και σε ώρα αιχμής, στις 12:45 το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, αν η "μαύρη χήρα" είχε καταφέρει να περάσει στην αίθουσα αναμονής.
Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον εννέα (έξι άνδρες και τρεις γυναίκες) από τα 16 θύματα της επίθεσης. Πρόκειται για ανθρώπους από 20 έως 50 ετών. Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν πως ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχει κι ένα παιδί.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50, εκ των οποίων οι οκτώ είναι σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους ένα 9χρονο κορίτσι. Η μητέρα της έβαλε ασπίδα το σώμα της για την προστατεύσει. Το παιδί τραυματίστηκε σοβαρά αλλά επέζησε.
Η επίθεση ήρθε την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί με... νύχια και με δόντια να βελτιώσει την εικόνα της Ρωσία στο εξωτερικό και να πείσει πως η χώρα του είναι άκρως δημοκρατική. Απελευθέρωσε τον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Χορντοκόρφσκι και τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot.
Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης ενημερώθηκε φυσικά ο Ρώσος πρόεδρος και η πρώτη εντολή που έδωσε ήταν να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και την Ανακριτική Επιτροπή της χώρας να επιταχύνει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της τρομοκρατικής επίθεσης.
Ήδη, η τοπική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο κίτρινο, το δεύτερο μεγαλύτερο στη σχετική κλίμακα.
Το Βόλγκογκραντ βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία. Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και μείζων κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!