Τρίτη 17 Μαΐου 2022

 

Η ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να χρησιμοποιεί υποκλαπείσες συνομιλίες που προέρχονται από παρακολουθήσεις δυτικών πρεσβειών στην Τουρκία σε βάρος πολιτικών της αντιπάλων στο εσωτερικό.

Όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το έγκυρο Nordic Monitor που υπογράφεται από τον Abdullah Bozkurt που ζει στη Στοκχόλμη

Η κλιμάκωση της διεισδυτικής συλλογής πληροφοριών που απευθύνεται ειδικά στις δυτικές πρεσβείες και η στενή παρακολούθηση Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών στην Άγκυρα επιβεβαιώθηκε δημόσια από τον Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu στις 11 Μαΐου.

Μιλώντας σε ομάδα υποστηρικτών στην επαρχία Aydın, ο Soylu ανέφερε αποσπάσματα από το αντίγραφο του μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών σε μια δυτική πρεσβεία. Δεν είπε πώς έλαβε τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν στην πρεσβεία κεκλεισμένων των θυρών. Είναι πιθανό η υπηρεσία πληροφοριών να χάκαρε το τηλέφωνο ενός από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση ή πληροφοριοδότη εντός της πρεσβείας.

Η αποκάλυψη επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία, η μεγαλύτερη υπηρεσία συγκέντρωσης πληροφοριών στην Τουρκία, η οποία λειτουργεί υπό την επίβλεψη του υπουργού Εσωτερικών, κατάφερε να ακούσει τη συνάντηση μεταξύ ξένων διπλωματών και πολιτικών της αντιπολίτευσης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Αν και ο Σοϊλού κατηγόρησε το CHP ότι συναντήθηκε με δυτικούς διπλωμάτες για να συζητήσουν την εσωτερική πολιτική, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

«Θα αναφέρω κάθε φράση που είπες. Μίλησες ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσεις το 2023 [εκλογές]. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Çağatay Kılıç», είπε ο Soylu για τη συνάντηση. Ο Kılıç είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου και στο παρελθόν υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ερντογάν.

«Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος [από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης] που θα εκλεγεί [στις επόμενες εκλογές] θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της [αντιπολιτευόμενης] Λαϊκής Συμμαχίας [μπλοκ], για τους [πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης] Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP [φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών]».

Αν και ο Σοϊλού δεν κατονόμασε τη χώρα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ο Σοϊλού, ένας ακροδεξιός πολιτικός που συμμάχησε με την κυβέρνηση Ερντογάν, έχει βάλει στο στόχαστρο δημοσίως εδώ και αρκετό καιρό τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Τουρκία, πλήττοντας συχνά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας.

Η στόχευση ξένων διπλωματών από τον υπουργό Εσωτερικών, έργο του οποίου είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει διπλωματικές αποστολές και ξένους διπλωμάτες στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ξένες πρωτεύουσες που ανησυχούν για την ασφάλεια των ανθρώπων τους στην Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2016, ένας αστυνομικός που απασχολούσε το υπουργείο Εσωτερικών πυροβόλησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην πιο ασφαλή περιοχή της Άγκυρας.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να παίξει βρώμικα και προφανώς αποφάσισε να κάνει μια εσωτερική πολιτική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2023 με την αφήγηση ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τη Δύση, η οποία, κατά την άποψή της, στοχεύει να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν, να εισβάλει Τουρκία, διαμελίστε το και δημιουργήστε μικροσκοπικά ανεξάρτητα κράτη όπως ένα κουρδικό κράτος στο έδαφος της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν από την παρακολούθηση και την επιτήρηση δυτικών πρεσβειών και διπλωματών θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να ενισχύσουν το δηλητηριώδες αντιδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Ερντογάν στοχοποιεί δυτικές πρεσβείες για την εσωτερική πολιτική. Όταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της χώρας δημοσιοποιήθηκε από τους εισαγγελείς τον Δεκέμβριο του 2013, το οποίο ενοχοποιούσε τον Ερντογάν και τα μέλη της οικογένειάς του, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε αμέσως ότι υπήρχε διεθνής συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίχτηκε περαιτέρω από ψέματα και ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Francis J. Ricciardone, ήταν πίσω από αυτό.

Σε μια συντονισμένη εκστρατεία υπό τις εντολές του Ερντογάν, όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα ιστορίες με φωτογραφίες του Ricciardone και ισχυρίστηκαν ότι ο Αμερικανός πρέσβης γνώριζε για τις έρευνες για δωροδοκία και είπε σε μια ομάδα Ευρωπαίων πρεσβευτών σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών ότι ο κόσμος θα μάρτυρες της πτώσης μιας αυτοκρατορίας, μια προφανής αναφορά στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν.

Αποδείχθηκε ότι η ομάδα προπαγάνδας, που προέρχεται κυρίως από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT), μαγείρεψε την ιστορία του Ricciardone που εμπλέκεται σε ένα σχέδιο που επιχειρούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση που φέρεται να αποκαλύφθηκε σε μια μυστική συνάντηση. Την ημέρα που η ιστορία μεταδόθηκε στους τίτλους πέντε φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, ο Ερντογάν ανέφερε την είδηση κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συγκέντρωσης στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας της Σαμψούντας και απείλησε να εκδιώξει τον Ricciardone ως persona non grata.

Η στόχευση του πρεσβευτή των ΗΠΑ βοήθησε τον Ερντογάν να ρίξει το σκηνικό για να κατηγορήσει τη διαφθορά σε μια δυτική συνωμοσία υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, ενώ, στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ίσχυε. Επινόησε επίσης μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην πρόσφατη ιστορία ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ένας Τούρκος ισλαμιστής λόγιος που έχει εμπνεύσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εκπαίδευσης και φιλανθρωπίας, δημιούργησε αυτό που ο Ερντογάν αποκάλεσε μια «παράλληλη δομή» για να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τους πρεσβευτές 10 δυτικών εθνών – ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Σουηδία- οι οποίοι ζήτησαν από κοινού την απελευθέρωση ενός φυλακισμένου φιλάνθρωπου σύμφωνα με μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών του να τους κηρύξει persona non grata και να τους εκδιώξει από την Τουρκία.

«Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει. «Αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Πρέπει να το φροντίσεις αμέσως», του είπα», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του. Η τουρκική κυβέρνηση αργότερα αντέστρεψε τη θέση της αφού ισχυρίστηκε ότι οι πρεσβευτές είχαν αποχωρήσει από την αρχική τους δήλωση, ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε από πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Αν και η απέλαση δεν πραγματοποιήθηκε, ο θόρυβος που προκλήθηκε από την κυβέρνηση βοήθησε να απομακρυνθεί η συζήτηση από τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα και δημιούργησε μια σημαντική απόσπαση της προσοχής από την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής της χώρας.

Παρόμοια κίνητρα έχουν και οι πρόσφατες κατηγορίες του υπουργού Εσωτερικών κατά των δυτικών πρεσβευτών. Θα βοηθήσουν επίσης την κυβέρνηση Ερντογάν να υπονομεύσει την αντιπολίτευση παρουσιάζοντάς τους ως προδότες που συνεργάζονται με αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία.

Πηγή Nordic Monitor

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!