Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η συχνή χρήση μαριχουάνας προκαλεί αφύσικες αλλαγές στον εγκέφαλο και σοβαρά προβλήματα στη μνήμη, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, όπως επιβεβαιώνει μια νέα επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αν ένας έφηβος καπνίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση έστω και λίγη μαριχουάνα, τότε οι σχολικές του επιδόσεις αρχίζουν να πέφτουν σημαντικά και παρατηρούνται σημαντικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλό του, αλλοιώσεις που μοιάζουν με αυτές που προκαλεί η σχιζοφρένεια.
Πρόκειται για ακόμη μια μελέτη που αποδεικνύει ότι τα λεγόμενα "μαλακά" ναρκωτικά δεν είναι και τόσο ακίνδυνα.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για θέματα σχιζοφρένειας "Schizophrenia Bulletin", επισήμαναν πως τυχόν αποποινικοποίηση της μαριχουάνας αναμένεται να οδηγήσει σε συχνότερη χρήση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία των νέων.
Οι εγκεφαλικές ανωμαλίες και τα προβλήματα μνήμης παρατηρήθηκαν σε νέους 21 έως 22 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν τακτικά μαριχουάνα κατά την εφηβεία τους, αλλά την είχαν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει πως η επίπτωση της χρόνιας χρήσης μαριχουάνας παραμένει σε βάθος χρόνου.
Η νέα μελέτη ήταν η πρώτη που μελέτησε -με τη χρήση μαγνητικής απεικόνισης- βαθύτερες περιοχές του εγκεφάλου κάτω από τον φλοιό. Όσο νωρίτερα είχε αρχίσει ένας νέος να καπνίζει κάνναβη, τόσο πιο αφύσικες ήσαν οι εγκεφαλικές περιοχές του που σχετίζονται με την μνήμη.
Εξάλλου, η νέα έρευνα ενισχύει τις υπάρχουσες ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες πως η πρόωρη και συχνή χρήση μαριχουάνας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, από τους 15 χρήστες μαριχουάνας που είχαν σχιζοφρένεια, το 90% είχαν αρχίσει να κάνουν τακτική χρήση του ναρκωτικού πριν εμφανίσουν την ψυχική νόσο.
"Αν κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει κι αυτός σχιζοφρένεια, σε περίπτωση που είναι συχνός χρήστης μαριχουάνας. Αν επίσης κανείς έχει σχιζοφρένεια και καπνίζει τακτικά μαριχουάνα, τότε αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο κακής μνήμης, πράγμα που θα έχει επίπτωση σε όλες τις καθημερινές λειτουργίες του", δήλωσε ο Μάθιου Σμιθ, επικεφαλής της μελέτης.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!