Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε πως είμαστε τα πιο έξυπνα όντα στη Γη. Όμως οι βιολόγοι καταρρίπτουν αυτόν το μύθο, καθώς ισχυρίζονται πως ορισμένα μέλη του ζωικού βασιλείου έχουν στην πραγματικότητα ανώτερο μυαλό, απλά εμείς δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την εξυπνάδα τους.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία, υποστηρίζουν πως έχουν ενδείξεις ότι κάποια ζώα έχουν γνωστικές ικανότητες ανώτερες από αυτές του ανθρώπου.

«Για χιλιετίες, όλα τα είδη των αρχών που εξουσίαζαν τους ανθρώπους, από τη θρησκεία έως τους επιφανείς μελετητές, επαναλάμβαναν την ίδια ιδέα: ο άνθρωπος είναι το πιο έξυπνο πλάσμα στον πλανήτη», ανέφερε ο δρ Arthur Saniotis, επιστήμονας του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Στη συνέχεια ο κ. Saniotis σημειώνει πως «η πεποίθηση της γνωστικής ανωτερώτητας του ανθρώπου είναι πλέον ριζωμένη στην ανθρώπινη φιλοσοφία και την επιστήμη. Ακόμη ίσως και ο Αριστοτέλης, ίσως η μεγαλύτερη επιρροή όλων των στοχαστών, υποστήριζε πως ο άνθρωπος είναι ανώτερος από τα άλλα ζώα και πως αυτό οφείλεται στην ικανότητα του λόγου. Ωστόσο η επιστήμη, μας λέει πως τα ζώα μπορούν να έχουν γνωστικές ικανότητες που είναι ανώτερες από αυτές των ανθρώπινων όντων». Τέλος ο καθηγητής προσθέτει πως μπορεί τα δικαιώματα των ζώων να έχουν έρθει στο προσκήνιο από τον 19ο αιώνα, ωστόσο η βιομηχανική επανάσταση έγινε τροχοπέδη στα όποια κέρδη μπορεί να υπήρξαν, όσον αφορά στην πεποίθηση πως τα ζώα είναι και αυτά έξυπνα.

Επιπρόσθετα, ο καθηγητής ανθρωπολογίας και συγκριτικής ανατομίας στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών της Αδελαΐδας, Maciej Henneberg, υπογραμμίζει τις διαφορετικές ικανότητες των ζώων, οι οποίες είναι παρεξηγημένες από τους ανθρώπους.

«Πολλά τετράποδα έχουν πολύπλοκα οσφρητικά συστήματα στο περιβάλλον τους και μερικά -όπως τα κοάλα- έχουν ειδικούς αδένες. Από την άλλη οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη αίσθηση της όσφρησης. Ωστόσο τα μηνύματα και οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να πάρει από την λεγόμενη οσφρητική σήμανση είναι περισσότερα από αυτά της οπτικής σήμανσης. Το γεγονός ότι δεν μας καταλαβαίνουν, αλλά και το ότι εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε, δεν σημαίνει πως είναι κατώτερα όσον αφορά την ευφυΐα. Για παράδειγμα όταν κάποιος άνθρωπος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας χρησιμοποιώντας “ατελή” και “σπασμένη” γλώσσα η εντύπωσή μας είναι πως δεν είναι και τόσο έξυπνος. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική», σημειώνει ο καθηγητής.

Στη συνέχεια ο Henneberg σημειώνει πως «δύο ακόμη παράγοντες που ενισχύουν την πεποίθηση πως τα ζώα δεν είναι τόσο έξυπνα όσο εμείς είναι η τεχνολογία και η γλώσσα, οι οποίες υποτίμησαν τη διαφορετική γνωστική ικανότητά τους. Τα ζώα έχουν κοινωνική και κιναισθητική νοημοσύνη. Κάποια θηλαστικά, για παράδειγμα οι γίββωνες (είδος πιθήκου) μπορούν να παράγουν έναν μεγάλο αριθμό ποικίλων ήχων. Με πάνω από 20 διαφορετικούς ήχους, οι οποίοι ο καθένας ξεχωριστά έχει εντελώς διαφορετική έννοια, μπορούν να επικοινωνούν στο αχανές τροπικό δάσος. Επίσης τα κατοικίδια έχουν την ικανότητα να μας κάνουν κοινωνούς των αιτημάτων τους και τελικά να μας βάζουν να κάνουμε πράγματα για αυτά».

«Ο κόσμος των ζώων τελικά είναι πολύ περίπλοκος για τους ανθρώπους...». Με αυτή τη φράση καταλήγει ο επιστήμονας και αποδεικνύει πως επειδή δεν καταλαβαίνουμε τα ζώα, δεν σημαίνει πως είμαστε ανώτερα από αυτά.
protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!