Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Το βιομετρικό διαβατήριο είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο, το οποίο χρησιμοποιεί τα βιομετρικά χαρακτηριστικά προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του κατόχου του. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα chip, το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του διαβατηρίου καθώς και των βιομετρικών δεδομένων του. Αυτά τα βιομετρικά στοιχεία έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα επίπεδο ασφάλειας και προστασίας ενάντια στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Σε αυτό το πλαίσιο ο International Civil Aviation Organisation έχει ορίσει την αναγνώριση προσώπου ως το σημαντικότερο βιομετρικό χαρακτηριστικό, ενώ η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος, έχει οριστεί ως μη υποχρεωτική διαδικασία αναγνώρισης.

Τα βιομετρικά διαβατήρια πέραν του νέου σχεδιασμού διαθέτουν και άλλα σημαντικά γνωρίσματα ασφαλείας. Χαρακτηριστικά όπως σελίδες με περίπλοκα σχέδια, υδατογραφήματα, καθώς και το προαναφερόμενο chip αποθήκευσης.

Η χρήση βιομετρικών στοιχείων βοηθάει στην αντιμετώπιση της απάτης και μπορεί να προσδιορίσει την πλαστότητα του υπό εξέταση ταξιδιωτικού εγγράφου. Η βιομετρική αναγνώριση στοιχείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ στα σύνορα προκειμένου να εξακριβωθεί η εικόνα που εμφαίνεται στο διαβατήριο με αυτή που υπάρχει στο αρχείο της σχετικής Υπηρεσίας.

Τα βιομετρικά στοιχεία είναι μοναδικά και μετρήσιμα στον κάθε άνθρωπο και χρησιμοποιούνται προκειμένου ν’ αναγνωριστεί η ταυτότητά του. Τέτοια στοιχεία είναι το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ένα πρόσωπο μπορεί ν’ αναγνωριστεί από τις αποστάσεις μεταξύ των ματιών, μύτης, στόματος κλπ. Οι εκάστοτε μετρήσεις των βιομετρικών στοιχείων – χαρακτηριστικών ενός προσώπου κωδικοποιούνται ψηφιακά και η κωδικοποίηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να γίνει η απαραίτητη σύγκριση και κατ’ επέκταση η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας ενός ανθρώπου.

Το νέο Ελληνικό διαβατήριο ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα όπως καθορίζονται από το International Civil Aviation Organisation, οπότε υπ’ αυτή την έννοια θεωρείται ασφαλές και αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο. Περιλαμβάνει και το προαναφερθέν chip με τα αποθηκευμένα προαναφερθέντα βιομετρικά στοιχεία-χαρακτηριστικά, τα οποία τυγχάνουν προστασίας μέσω προηγμένων μεθόδων κρυπτογράφησης. Τα αποθηκευμένα δεδομένα του chip είναι ασφαλή ειδικότερα:

- Μέσω προστασίας ενάντια σε οποιασδήποτε αναρμόδια ανάγνωση μέσω του βασικού ελέγχου πρόσβασης (Basic Access Control), πρόκειται για ένα ασφαλές πρωτόκολλο πρόσβασης.

- Μέσω της ψηφιακής υπογραφής, η οποία πιστοποιεί αφενός ότι τα κωδικοποιημένα στοιχεία είναι γνήσια και αφετέρου την χώρα που έχει εκδώσει το διαβατήριο.

Τέλος, τα δεδομένα-στοιχεία κλειδώνονται με ένα δημόσιο κλειδί (Public Key) που παρέχει προστασία κατά οποιασδήποτε νόθευσης κωδικοποιημένων δεδομένων. Το Public Key επιτρέπει την επικύρωση των δεδομένων ως προς την γνησιότητα τους και εμφανίζει οποιαδήποτε τροποποίηση – νόθευση ή διαγραφή στο chip του διαβατηρίου.
Πηγή: News.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!