Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Οι καρχαρίες είναι λίγο πιο έξυπνοι από ό,τι φανταζόμασταν, καθώς είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται προς τα πού κοιτάζει η λεία τους ώστε να επιτίθενται αιφνιδιαστικά από πίσω, ανακαλύπτουν ερευνητές που καταδύθηκαν στις Μπαχάμες.

Τα πειράματα

Σε ένα από τα πειράματα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Φλόριντα, ένας δύτης τοποθετήθηκε γονατιστός στο βυθό κοιτώντας ευθεία μπροστά. Σε ένα άλλο πείραμα, δύο δύτες γονάτισαν στο βυθό πλάτη με πλάτη, έτσι ώστε να έχουν ορατότητα σχεδόν 360 μοιρών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δύτες δεν κινδύνευσαν, αφού μελετούσαν τη συμπεριφορά του υφαλοκαρχαρία της Καραΐβικής (Carcharhinus perezii), ενός είδους που πιστεύεται ότι δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, οι παρατηρήσεις ίσως είναι ενδεικτικές της κυνηγετικής συμπεριφοράς του αρπακτικού ψαριού.

Η στατιστική ανάλυση των παρατηρήσεων αποκάλυψε ότι οι καρχαρίες προτιμούσαν να κολυμπούν έξω από το οπτικό πεδίο των δυτών όποτε αυτό ήταν εφικτό -κάτι που υποδηλώνει ότι μπορούν να αντιλαμβάνονται τον προσανατολισμό του σώματος και του βλέμματος.

«Η ανακάλυψη ότι ένας καρχαρίας μπορεί να διακρίνει τι βρίσκεται εντός του οπτικού πεδίου ενός ανθρώπου, ή να αντιλαμβάνεται τον προσανατολισμό του ανθρώπινου σώματος, εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα όσον αφορά όχι μόνο τη συμπεριφορά του καρχαρία, αλλά και τις νοητικές ικανότητες των καρχαριών» σχολιάζει ο Ρέιντ Άμιν, επικεφαλής της μελέτης στην επιθεώρηση «Animal Cognition».

Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!