Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν ομορφαίνουν απλώς τον χώρο εργασίας, αλλά αυξάνουν την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, πραγματοποίησαν μελέτη με 350 εθελοντές και διαπίστωσαν πως τα φυτά στους χώρους εργασίας βελτιώνουν συνολικά την συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και την ευεξία κατά 47%.

Όταν εξάλλου επιτρέπεται στους εργαζόμενους να λαμβάνουν αποφάσεις σε χώρους εργασίας διακοσμημένους με φυτά, η δημιουργικότητά τους αυξάνεται κατά 45% και η παραγωγικότητά τους κατά 38%.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Ερευνητική Ομάδα Identity Realization (IDR) του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την εταιρεία Indoor Garden Design. Σκοπός της ήταν να συγκριθούν οι επιδόσεις των εργαζομένων σε διαφόρων ειδών χώρους εργασίας.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ψυχολόγο δρα Κραιγκ Νάιτ, διευθυντή του IDR, εκτιμούν ότι τα φυτά αποτελούν απαραίτητο στοιχείο ενός επαγγελματικού χώρου.

Τα ευρήματά τους ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει ότι τα φυτά βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και τις επιδόσεις των εργαζομένων.

«Σε προγενέστερες μελέτες μας είχαμε διαπιστώσει πως όταν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να σχεδιάσουν τον χώρο εργασίας τους, βελτιώνεται η υγεία, η ευτυχία και η παραγωγικότητά τους», δήλωσε ο δρ Νάιτ.

«Ήταν καιρός να προχωρήσουμε την έρευνά μας ένα βήμα παραπέρα και να εξετάσουμε κατά πόσον ο χώρος εργασίας επηρεάζει την δημιουργικότητα.

»Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της ψυχικής ευεξίας όντως αποδίδει».

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύτιμα και για το σπίτι, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που απασχολούνται με την κηπουρική μέσα στους θαλάμους νοσηλείας νιώθουν λιγότερο πόνο, άγχος και κόπωση, παίρνουν σημαντικά λιγότερα παυσίπονα, έχουν χαμηλότερη πίεση και καρδιακό παλμό και γενικώς έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση, παρά την ασθένεια και τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, το Βασιλικό Κολέγιο Γεωργίας (BCA) της Βρετανίας έχει διαπιστώσει ότι τα φυτά μέσα στις σχολικές αίθουσες μπορούν να διεγείρουν την ικανότητα μάθησης.

Ανάλογη μελέτη στα σπίτια, εξάλλου, έχει δείξει ότι τα δωμάτια με φυτά περιέχουν κατά 50-60% λιγότερα σπόρια μούχλας και βακτήρια στον αέρα απ’ ό,τι τα δωμάτια χωρίς φυτά.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!