Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Μια από τις δουλειές με τις οποίες ασχολείται σχεδόν καθημερινά ο συνομιλήτης μας –συνιδρυτής εταιρείας τεχνολογίας με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης- είναι να προσλαμβάνει προσωπικό για την επιχείρησή του. Η αντιμετώπισή του σκληρή αλλά αληθινή: «Για κάθε θέση, δέχομαι πάνω από 600 βιογραφικά, αφιερώνω το πολύ μερικά δευτερόλεπτα στο καθένα, και μόνο αν μου χτυπήσει κάποια λέξη ή κάποιο προσόν, στέκομαι περισσότερο για να το διαβάσω».

Δυστυχώς, αυτή την αντιμετώπιση έχουν όλοι. Μαθαίνοντας όμως πώς σκέφτεται και πώς λειτουργεί ο …απέναντι, μπορούμε και εμείς που διεκδικούμε μια δουλειά να οργανωθούμε καλύτερα. Ιδού λοιπόν οι οδηγίες για να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας με βάσει τα σημεία των καιρών.

Τις 2-3 τρεις συμβουλές που ακολουθούν, τις «βγάλαμε» από συνομιλίες με στελέχη που εργάζονται σε εταιρείες επιλογής προσωπικού.

1.      Με τόση ανεργία, μαζεύονται εκατοντάδες βιογραφικά για κάθε θέση. Κανένας εργοδότης δεν κοιτάζει περισσότερα από 100-150 διότι ο χρόνος που αφιερώνει είναι πολύς. Προτιμά αν δεν βρει κάποιο βιογραφικό που τον ενδιαφέρει μέσα στα 100-150 πρώτα, να ξαναβάλει την αγγελία. Άρα, εσείς πρέπει να φτιάξετε έναν «μηχανισμό» για να στέλνετε το βιογραφικό από τους πρώτους. Ειδικά τα ηλεκτρονικά «ψαχτήρια» σας επιτρέπουν να εγγραφείτε και να λαμβάνετε μήνυμα ειδοποίησης κάθε φορά που δημοσιεύεται κάτι σχετικό με αυτό που ψάχνετε

2.      Προαναφέρθηκε ότι ο εργοδότης δεν αφιερώνει χρόνο για κάθε βιογραφικό. Αποφύγετε λοιπόν τα μακροσκελή κείμενα.

3.      Αναπροσαρμόστε το βιογραφικό σας ανάλογα με τη θέση που διεκδικείτε. Αν για παράδειγμα, στοχεύετε σε μια θέση πωλήσεων, φροντίστε ενδεχόμενη προϋπηρεσία που είχατε στο παρελθόν στο συγκεκριμένο πεδίο, να την «προβάλλετε»

Συμβολές made in EU

Αυτές είναι οι συμβουλές της «πιάτσας». Σας μεταφέρουμε και τις οδηγίες που έρχονται το δίκτυο Eures. Την«ευρωπαϊκή πύλη» που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οποία μετέχουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. Στόχος της Eures είναι να βοηθήσει στην επαγγελματική κινητικότητα από κλάδο σε κλάδο, ή από χώρα σε χώρα. Οι συμβουλές, ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη και φυσικά, και για την Ελλάδα.

1.      Ελέγξτε δυο φορές το βιογραφικό σας για τυχόν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη

Μπορεί αυτή η συμβουλή να ακούγεται τετριμμένη, αλλά βασικά ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη στα βιογραφικά σημειώματα εξακολουθούν να αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία δυσαρέσκειας των εργοδοτών. Ακόμη και απλά λάθη μπορεί να στείλουν το βιογραφικό σας κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων, ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι τα προσόντα και η εμπειρία που έχετε. Δώστε το βιογραφικό σας σε δύο τουλάχιστον φίλους ή σε δυο μέλη της οικογένειάς σας, για να το διαβάσουν και να το ελέγξουν προτού το στείλετε. Εάν κάνετε αίτηση για θέση σε ξένη χώρα, προσπαθήστε να βρείτε κάποιο άτομο που έχει ως μητρική του γλώσσα την επίσημη γλώσσα της συγκεκριμένης χώρας, προκειμένου να ελέγξει το βιογραφικό σας.

2.      Το βιογραφικό σας σημείωμα πρέπει να είναι σύντομο

Οι περισσότεροι εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους ένα ή δυο λεπτά για την εξέταση του βιογραφικού ενός υποψηφίου. Εάν, λοιπόν, έχετε μόλις αποφοιτήσει από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και το βιογραφικό σας αριθμεί ήδη οχτώ σελίδες, το πιο πιθανό που θα σκεφτούν δεν είναι ότι έχετε επιτύχει πολλά, αλλά ότι δεν μπορείτε να εκφραστείτε περιεκτικά και με σαφήνεια.

3.      Χρησιμοποιήστε λέξεις συναφείς με το αντικείμενο της θέσης εργασίας

Βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας σημείωμα είναι σχετικό με τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Εάν απαιτούνται δεξιότητες διευθυντικού στελέχους ή ανάλογη προϋπηρεσία, τότε βεβαιωθείτε ότι οι σχετικές πληροφορίες παρουσιάζονται με σαφήνεια στο βιογραφικό σας. Χρησιμοποιήστε φράσεις-κλειδιά όπως «ήμουν υπεύθυνος για…» ή «έχω εμπειρία σε…», ωστόσο φροντίστε να είστε σαφείς, παραθέτοντας παραδείγματα από την εποχή που εργαζόσασταν στη συγκεκριμένη θέση (βλ. συμβουλή 5).

4.      Αποφύγετε τα «κενά» στο βιογραφικό σας

Δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας, είναι σύνηθες να παρουσιάζονται κενά χρονικά διαστήματα από τη μία εργασία στην άλλη, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είτε αναζητούν εργασία είτε ταξιδεύουν. Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους εάν δεν υπερβαίνουν τους τρεις μήνες, για μεγαλύτερο όμως διάστημα θα πρέπει να αναφέρετε το γιατί. Να είστε ειλικρινείς. Εάν επί έξι μήνες αναζητούσατε εργασία, αναφέρετέ το εν συντομία, οι εργοδότες έχουν περισσότερη κατανόηση από ό,τι νομίζετε.

5.      Παραθέστε συγκεκριμένα παραδείγματα

Είναι θεμιτό να ισχυρίζεστε ότι είστε «υπεύθυνος» ή ότι διαθέτετε «επικοινωνιακές δεξιότητες», αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί από μόνοι τους δεν αρκούν σε έναν εργοδότη. Αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα των όσων έχετε κάνει. Είτε εργαστήκατε σε ένα κατάστημα της γειτονιάς σας είτε διευθύνατε την ομάδα χορού του σχολείου σας, σκεφτείτε συγκεκριμένα παραδείγματα όσον αφορά τα καθήκοντα που είχατε. Για παράδειγμα, «εκπαίδευσα πέντε καινούργιους εργαζόμενους» ή «ήμουν υπεύθυνος για τη σύνταξη κειμένων και τις φωτογραφίες για μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο». Αναφέρετε συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς όπου είναι δυνατό.

http://www.fpress.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!