Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Οι ηλικιωμένοι που καθημερινά περπατούν τουλάχιστον μία έως δύο ώρες, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους περπατούν λιγότερο από μισή ώρα τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μπάρμπαρα Τζέφερις του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό "Stroke" (Εγκεφαλικό), μελέτησαν σχεδόν 3.500 άτομα ηλικίας 60 έως 80 ετών και τους χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο περπατούσε ο καθένας καθημερινά και με ποιο ρυθμό.

Η παρακολούθηση διήρκεσε δέκα χρόνια και, σε όλο αυτό το διάστημα, οι ερευνητές συσχέτιζαν το περπάτημα με τα περιστατικά εγκεφαλικών που συνέβαιναν στους συμμετέχοντες. Το 42% περπατούσαν πάνω από οκτώ ώρες την εβδομάδα και το 9% πάνω από 22 ώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι περπατούσαν οκτώ έως 14 ώρες την εβδομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο έως δύο ώρες ημερησίως), είχαν περίπου ένα τρίτο χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους περπατούσαν λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα έως καθόλου. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος (κατά τα δύο τρίτα περίπου) για όσους ηλικιωμένους περπατούσαν πάρα πολύ, πάνω από 22 ώρες την εβδομάδα.

Ο χρόνος που συνολικά περπατά κάποιος στην τρίτη ηλικία, εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη σημασία για την αποφυγή εγκεφαλικού από ό,τι με πόσο γρήγορο ρυθμό περπατά. Όσο μάλιστα πιο πολύ ώρα κρατά το περπάτημα, τόσο πιο προστατευτικά φαίνεται να δρα για τον εγκέφαλο.

http://www.thestival.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!