Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Με μια λιτή τελετή ανοίγει αυλαία το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2013, στις 20.30 στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον. Μετά την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, θα προβληθεί η πολυαναμενόμενη ταινία Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί / OnlyLoversLeftAliveτου Τζιμ Τζάρμους, παρουσία του δημιουργού, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Την τελετή έναρξης του 54ου ΦΚΘ θα παρουσιάσει η Ελένη Ρουσσινού, μία εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας MissViolence του Αλέξανδρου Αβρανά, η οποία προβάλλεται στη φετινή διοργάνωση.

Πάντοτε ασυμβίβαστος ως προς στο καλλιτεχνικό του όραμα, ο Τζιμ Τζάρμους χτίζει στην ταινία Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί το ιδιόρρυθμο κινηματογραφικό σύμπαν του με άξονα το βαμπιρικό μύθο. Πρωταγωνιστές του φιλμ είναι δύο σοφιστικέ βρικόλακες, η Ιβ και ο Άνταμ - τους υποδύονται οι Τίλντα Σουίντον και Τομ Χίντλεστον – οι οποίοι περιπλανώνται ανά τους αιώνες στο περιθώριο της κοινωνίας, σε έναν κόσμο που πλέον τους προκαλεί μόνο σύγχυση.

Η ταινία, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, είναι αντιπροσωπευτική της γραφής του αμερικανού δημιουργού, λειτουργώντας ως μια αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την κατάσταση της ανθρωπότητας. Ο Τζάρμους χρησιμοποιεί ως όχημα δύο ψυχές που δεν ανήκουν σε αυτό τον κόσμο για να μιλήσει για αυτό που η άνθρωποι αποκαλούν «παντοτινή αγάπη».

Η συμμετοχή της ταινίας έναρξης, η οποία εντάσσεται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

http://www.seleo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!