Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αν δεν διέθετε αυτό το περίεργο χαρακτηριστικό, θα ήταν απλά ένας ωραίος πύργος, από τους εκατοντάδες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Το αξιοθέατο της Πίζας όμως κερδίζει την προσοχή εκατομμυρίων τουριστών χάρη στην παράδοξη εικόνα του: ο πύργος είναι κεκλιμένος. Οχι για πολύ όμως, όπως φαίνεται.

Η ετήσια αναφορά για την σταθερότητα του μνημείου αποκάλυψε πως ο πύργος… ισιώνει. Συγκεκριμένα, έχει χάσει 2,5 εκ. από την κλίση του από το 2001. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο θαύμα, αλλά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των εργασιών αποκατάστασης που κράτησαν 11 χρόνια και ολοκληρώθηκαν το 2001.

Πριν από τις εργασίες, ο ύψους 56 μ. πύργος έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερη κλίση. Συγκεκριμένα, αυτή αυξανόταν κατά ένα χιλιοστό το χρόνο, προκαλώντας ανησυχία για τον κίνδυνο κατάρρευσης του μνημείου των 14.500 τόνων. Για αυτό το λόγο ο πύργος έκλεισε για μία δεκαετία, διάστημα στο οποίο ενισχύθηκαν τα θεμέλια και αντλήθηκε νερό από το υπέδαφος. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν ατσάλινα καλώδια γύρω από το μνημείο, για την υποστήριξή του.

Οταν τελείωσαν οι εργασίες, που κόστισαν 25 εκατ. λίρες, σχεδόν αμέσως ο πύργος «ίσιωσε» κατά 38 εκατοστά. Η μελέτη του 2013 όμως έδειξε πως αν και το κτίριο είναι σταθερό, έχει την τάση να έρθει σε ορθή θέση. Σύμφωνα με τους μελετητές του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, ο πύργος θα συνεχίσει να «ισιώνει» για μερικά ακόμη χιλιοστά και θα σταθεροποιηθεί, πριν αρχίσει να «γέρνει» ξανά, αλλά με πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι πριν από τις εργασίες.



Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!